Music.lt logo
TAVO STILIUS:
rock  /  heavy  /  alternative
pop  /  electro  /  hiphop  /  lt
Prisijunk
Prisimink / Pamiršau

Paprasčiausias būdas prisijungti - Facebook:

Prisijunk


Jau esi narys? Prisijunk:
Vartotojo vardas:
Slaptažodis:

Įprasta registracija:
Vartotojo vardas:
Slaptažodis: (bent 6 simboliai)
Pakartokite slaptažodį:
El. pašto adresas: (reikės patvirtinti)

CLANNAD


2014 m. vasario 1 d. 19 val.

Patinka? Spausk ir pridėk prie mėgstamų!
Patinka? Spausk ir pridėk prie mėgstamų!
 
Žymiausia Airijos muzikos šeima „Clannad“ pirmą kartą koncertuos Vilniuje

Lietuvos publikos vasario 1-ąją Vilniaus kongresų rūmuose laukia pirmasis susitikimas su įžymia grupe „Clannad“, kurios muzikai apibūdinti dažnai vartojamas žodis „nežemiška“. Daugiau nei keturis dešimtmečius gyvuojantis kolektyvas – viena labiausiai gerbiamų Airijos grupių, oficialiai tituluojamair populiariausia muzikuojančia šios šalies šeima. Mat visi jos nariai yra artimi giminaičiai, o ši šeima muzikos pasauliui davė ir dar vieną ryškią žvaigždę – „Clannad“ gretose savo karjerą pradėjo vokalistės jaunesnioji sesuo Enya.

Jei jums – per trisdešimt, yra labai didelė tikimybė, kad mažiausiai vieną „Clannad“ kūrinį atpažinsite iš pirmųjų akordų. Gali būti, kad šią melodiją niūniavote, nė nežinodami, kas ją sukūrė ir atlieka. Devintajame dešimtmetyje visoje tuometėje Sovietų Sąjungoje didžiulio populiarumo sulaukė britų TV serialas „Robin Of Sherwood“, Lietuvoje vadintas tiesiog „Robinu Hudu“. Nuo pirmųjų titrų iki pabaigos jame skambėjusi muzika, lydėjusi legendinio plėšiko nuotykius, buvo atlikta būtent „Clannad“ muzikantų.

Tai toli gražu nėra vienintelis atvejis, kai unikalus „Clannad“ skambesys pasiekė klausytojus, galbūt pernelyg nė nesidominčius airiška muzika. Pavyzdžiui, 1999-aisiais viso pasaulio šokių aikšteles šturmu paėmė britų atlikėjo Chicane hitas „Saltwater“. Jo pagrindas – nuostabus moteriškas balsas, dainuojantis užburiančią melodiją. Balso savininkė? „Clannad“ vokalistė Moya Brennan. Melodija? „Clannad“ kūrinys „Theme From Harry's Game“, britų topus užkariavęs dar 1982-aisiais.

Viena populiariausių Airijos atlikėjų yra dainininkė Enya savo įrašais keri milijonus klausytojų, tačiau nėra abejonių, kur yra jos puoselėjamo muzikos skambesio šaknys. Įsiklausę suprasite, kad šios artistės kūrybos pagrindai – daugiau nei prieš trisdešimt metų išleisti „Clannad“ įrašai. Kartais melomanai net supainioja Enyos ir „Clannad“ dainas.

Kitaip ir negali būti. Aštuntojo dešimtmečio pabaigoje jaunutė Enya tapo vyresnių brolių ir sesers įkurtos grupės „Clannad“ nare – grojo klavišiniais instrumentais ir dainavo pritariančiojo vokalo partijas. Vėliau ji pradėjo solinę karjerą, kurioje juntama ryški tradicinės keltų muzikos įtaka – įkvėpta metų, praleistų „Clannad“ sudėtyje. Sudėjus Enyos ir „Clannad“ parduotus įrašus, susidaro įspūdingas skaičius – 90 milijonų egzempliorių. Su šiuo pasiekimu negali varžytis nė viena Airijos muzikantų šeima – nors tokių šioje šalyje netrūksta.

Tai – tik keletas ryškių „Clannad“ karjeros epizodų. Grupės istorija – lyg iš gražių pasakų ir legendų, į kurias nukelia jos muzika. Nedideliame Gvidoro miestelyje gyvenanti muzikanto Leo ir muzikos mokytojos Babos Brennanų šeima susilaukė devynių vaikų. Nenuostabu, kad visiems jiems įskiepijo meilę muzikai – broliai ir seserys nuo mažens dainavo tėvo bare, kurį dabar išdidžiai puošia iškaba - „Clannad“ ir Enyos namai“.

1970-aisiais trys poros vaikai – Moya, Ciaranas ir Polas Brennanai – nusprendė suburti grupę, kuri grotų muziką, paremtą tradiciniu keltų dainų skambesiu, bet ir turinčią roko bei popmuzikos elementų. Prie trijulės prisijungė jų dvyniai dėdės – Noelis ir Padraigas Dugganai. Taip gimė grupė, kuriai tikslesnio pavadinimo nebuvo įmanoma sugalvoti - „Clannad“ yra airiškos frazės, reiškiančios „šeima iš Doro“.

Grupė greitai įsibėgėjo – šimtai žiūrovų virto tūkstančiais, parduodamų plokštelių tiražai augo su kiekvienu albumu, „Clannad“ žavesį atrado melomanai už Airijos ir Didžiosios Britanijos ribų. Įspūdingiausia, kad grupė viso to pasiekė, plaukdama prieš tuo metu populiarios muzikos srovę. Radijo eteryje dominuojant „glam“, o vėliau – pankrokui, grupė drąsiai eksperimentavo, supindama airiško folkloro motyvus, roką, popmuziką, net džiazo ir simfoninės muzikos fragmentus, kritikai jos skambesyje atrado ir grigališkojo choralo motyvų. Be to, grupė dainuoja net šešiomis kalbomis – nuo anglų ir airių iki senosios lotynų, o jos dainų tekstuose dominuoja filosofinės ir mistinės temos.

Didžiuoju „Clannad“ proveržiu tapo kūrinys „Theme From Harry's Game“, sukurtas TV serialui. Kūrinys pateko į Didžiosios Britanijos populiariausių dainų penketuką – tai buvo visiškai stulbinama sėkmė dainai, kuri sudainuota airiškai. Iki šiol tokio populiarumo britų topuose nėra pasiekęs jos kitas šia kalba atliktas kūrinys. Jausminga dainos melodija sulaukė didžiulio atgarsio abiejose Atlanto pusėse ir išlieka populiari iki šių dienų. Ji buvo panaudota Holivudo filme „Patriotų žaidimai“, vėliau naują populiarumo bangą atnešė ir automobilių „Volkswagen“ reklama, kurioje skambėjo ši daina.

Po poros metų pasirodęs albumas „Legend“ su muzika minėtam serialui „Robin Of Sherwood“ galutinai įtvirtino „Clannad“, kaip ryškiausios keltų muzikos grupės, statusą. Kurio, beje, neginčija ir ryškiausi roko muzikos autoritetai.

„Tai – angelų muzika“, - taip, išgirdęs „Theme From Harry's Game“, prabilo grupės U2 vokalistas Bono. Jis akimirksniu tapo ištikimu „Clannad“ draugu ir gerbėju – U2 ne vienus metus šią dainą naudojo savo koncertų įžangai.

Kartą, gurkšnodami alų, „Clannad“ muzikantai ir Bono nusprendė vakarėlį pratęsti įrašų studijoje, kurioje tuo metu buvo ruošiamas naujas grupės albumas. Išgirdęs vieno kūrinio juodraštį, Bono buvo taip sužavėtas, kad jau kitą dieną su „Clannad“ vokaliste Moya Brennan jį įrašė duetu. Rezultatas – daugeliui muzikos mėgėjų puikiai žinoma daina „In A Lifetime“.

Atrodo, kad „Clannad“ muzika iš tiesų turi magiškų galių – Bono šį kūrinį sudainavo taip jausmingai, kad specialistai dainą vadina vienu geriausių jo vokalo įrašų. Tačiau tikroji kūrinio žvaigždė, tvirtina pats Bono, vis dėlto yra Moya: „Jos balsas – vienas gražiausių, kokius yra girdėjusi žmogaus ausis“. Su tuo niekas nesiginčija – dainininkė yra dažnai tituluojama „pirmąja keltų muzikos dama“.

„Grammy“, BAFTA ir „Billboard“ apdovanojimai, šlovė ir gerbėjų dėmesys vis dėlto nesulaikė „Clannad“ nuo išsiskirstymo – po 1998-ųjų albumo „Landmarks“ grupė ilgam dingo iš akiračio, visi jos nariai tęsė solines karjeras ar muzikavo su kitais projektais. 2006-aisiais grupė netikėtai atsikūrė Moyos Brennan solinio koncerto Roterdame metu – šis vakaras buvo skirtas „Clannad“ šeimos tėvams pagerbti. Po metų „Clannad“ vėl išėjo į sceną muzikos festivalyje „Celtic Connections“ Škotijoje – publikos ovacijos įtikino, kad grupei verta atgaivinti aktyvią veiklą.

Naujų dainų gerbėjams teko palūkėti. Šis ruduo – ypatingas „Clannad“ istorijoje. Minint pirmojo grupės albumo pasirodymo keturiasdešimtmetį, parduotuvėse prieš kelias savaites pasirodė naujasis diskas „Nadur“ - pirmasis po penkiolikos metų pertraukos. Albumo pavadinimas įrodė, kad „Clannad“ lieka ištikimi savo braižui ir nepradėjo dainuoti apie indaploves ar sportą – senąja airių kalba „nadur“ reiškia „gamta“. Nepasikeitė ir dar kai kas – grupėje ir šiandien groja visi penki originalios sudėties nariai, „Clannad“ istoriją pradėję rašyti prieš 43 metus.

"Įdomu apie tai pagalvoti. Kai išleidome ankstesnį albumą, nebuvo MP3 grotuvų, parduotuvės „iTunes“, niekas neplatino dainų internetu. Sugrįžtame į visiškai pasikeitusį pasaulį“, - pripažino „Clannad“ nariai.

Jame muzikantams, kuriais didžiuojasi airiai visoje planetoje, nėra ko baimintis. „Clannad“ pasirodymų grafikas šįmet pilnas pasirodymų daugelyje šalių – nuo Didžiosios Britanijos iki Naujosios Zelandijos. Gerbėjų alkis – toks, kad, pavyzdžiui, Varšuvoje nepakako ir dviejų grupės pasirodymų – į abu juos buvo greitai išpirkti visi bilietai.

Vasarį savo magiją „Clannad“ pagaliau demonstruos Lietuvoje – koncerte, kuris visus susirinkusius tikrai atplėš nuo kasdienybės. Bilietai į „Clannad“ koncertą platinami visose „Ticketpro“ kasose ir internetu – www.ticketpro.lt

Komentarai (0)

Susijusi muzika: pasirinkti
PERŽIŪRĖTI
RAŠYTI
Suraskite ir pridėkite norimus kūrinius, albumus arba grupes:


Patvirtinti
Komentarų nėra. Būk pirmas!
Susijusi muzika: pasirinkti
PERŽIŪRĖTI
RAŠYTI

Copyright 2001-2024 music.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.

Music.lt

Pokalbiai  Įvykiai 
18:43 - Arunazz
SVEIKI
16:33 - Silentist
Tamsa pasitraukia ir paukštis pakyla, Respublika įveikia tylą. Us tave ir us draugus - virs nakties sviesus dangus (old spice)
15:00 - WeeT
Atsinaujino TOP 40!
15:00 - WeeT
Atsinaujino LT TOP 30!
10:28 - Silentist
Man made them happy, 'cause man made them toys
And after man make everything, everything he can
You know that man makes money, to buy other man
10:28 - Silentist
Man made the cars to take us over the road
Man made the train to carry the heavy load
Man made electric light to take us out of the dark
Man made the boat for the water, like Noah made the ark
Man thinks about our little bitty baby girls and our baby boys
18:19 - Silentist
Oi jau cia turetu padirbeti viesuju rysiu specialistai.welcome to XXI century Negi nesimato kad rusai iki mano amziaus megsta vakarietiska kultura.ta pati muzika filmai drabuziai keliones.jiems priklauso ateitis te seniai pasilaidoja po tankais o ne jie
10:54 - Silentist
Atgrozyti.ekonomiskai-neisejo. maitinant karo masina-ne.informacinis karas-ablomas.reikia ieskoti kitu budu-juk galvu yra-dvidesimt pirmas amzius!
15:00 - WeeT
Atsinaujino TOP 40!
13:21 - Arunazz
sveiki
Daugiau  

Informacija

  Šiuo metu naršo narių: 1
  Neregistruotų vartotojų: 102
  Iš viso užsiregistravę: 73327
  Naujausias narys: kgrphwmtpj
  Šiandien apsilankė: 2713