Music.lt logo
TAVO STILIUS:
rock  /  heavy  /  alternative
pop  /  electro  /  hiphop  /  lt
Prisijunk
Prisimink / Pamiršau

Paprasčiausias būdas prisijungti - Facebook:

Prisijunk


Jau esi narys? Prisijunk:
Vartotojo vardas:
Slaptažodis:

Įprasta registracija:
Vartotojo vardas:
Slaptažodis: (bent 6 simboliai)
Pakartokite slaptažodį:
El. pašto adresas: (reikės patvirtinti)

Įdomioji Pietų Europa

Patinka? Spausk ir pridėk prie mėgstamų!

Praėjusią savaitę turėjau vizitą atokiame Europos regione - Balkanų pusiasalyje. O dar tiksliau - didingosios Graikijos suostenėje (žemaitiškai) - Atėnuose. Ir įspūdžiai parvežti iš ten yra labai daugialypiai, kompleksyvūs, keisti. Aišku, negalvojau, kad Atėnuose paliksiu savo vieną organą ir ten teks labiausiai pažinti Graikijos mediciną, bet visą savo vizitą (beje, tai nebuvo išvyka/ekskursija/pramoga, tai buvo kelionė, susijusi su akademiniais reikalais) galėčiau pavadinti įdomiausiu kada nors įvykusiu gyvenime.

Atėnai yra toks miestas, kurio kol kas negaliu lyginti su kažkuo. Galbūt Kaunas ar kitas sovietinės architektūros persotintas urbanistinis segmentas galėtų būti panašus savo išvaizdą, nes ten labiau viskas priminė post-sovietinę šalį, nepaisant to, jog istorija byloja kitaip. Aišku, nereikia žvelgti labai toli - pastaruosius kelis metus Graikiją yra ištikusi ekonominė krizė ir toks dalykas apskritai kerta per visas gyvenimo sritis. Teko girdėti nuomonę, pavyzdžiui, kad prieš 10 metų Atėnai atrodė geriau. Tai galėtų būti paaiškinimas, kad šiukšlių gatvėse dydis ir ekonominis lygis tarpusavyje neigiamai koreliuoja, arba, žmoniškai kalbant, kuo daugiau šiukšlių, tuo skurdesnė darosi Graikija. Tokia nepagrįsta, bet visai įtikinanti teorija daug jau ką ir pasakė. Bet norėčiau labiau išsiplėsti.

Atėnai visai nebūtinai yra turistinis miestas. Aš tiesiog Atėnus pamačiau, kaip gyvenamąjį miestą, kur visada vyksta judėjimas - tipiška urbanistinė atmosfera. Sakykime, panašiai, kaip mano gimtasis miestas - Kėdainiai. Kaip ir bet kuriame sename Lietuvos mieste/miestelyje išėjus už autentiško/įdomaus senamiesčio ribų viskas baigiasi, taip ir Atėnuose vienintelė teritorija, kuri apima kelis rajonus (Syntagma, Plaka, Monastiraki, Panepistimou) yra konkrečiai sutverta, kad ten kažkas lankytųsi ir į kažką žiūrėtų. Šitą sindromą, kai tik viena konkreti miesto dalis yra turistinė, o visa kita, grubiai tariant, yra šiukšlynas, pavadinau Paryžiaus sindromu, nes Prancūzijos sostinė būtent pirmoji sukėlė tokias emocijas. Aišku, plačiau pažiūrėjus, bene visus Lietuvos miestus galime būtent priskirti prie "Paryžiaus sindromo". Tik Vilnius galėtų būti sąlyginai išimtinis - ten yra daug vietų, kur yra į ką žiūrėti. Esu aplankęs keletą Vokietijos miestų - man jie visi buvo pilnai įdomūs. Galbūt tik Berlyno (greičiausiai rytinės pusės - žr. 1945-1989 m. Berlyno miesto istoriją) gyvenamieji rajonai nejaudina.

Grįžtant į Graikiją - mes gyvenom Metaxourghio rajone, kuris buvo per tris metro stoteles nuo Atėnų centro (Syntagmos rajono) - į vieną pusę žiūrėdamas tu gali matyti cementinių prastokos būklės pastatų, matomai gyvenamąjį rajoną, į kitą - kažkiek išvaizdesnius, galbūt ofisinius pastatus, pagrindines gatves su eismo judėjimu 24/7 (visą laiką). Bet realiai - tai tiesiog tokia vieta, kuri turistams pasako konkretų dalyką - Atėnai yra tiesiog miestas ir nieko daugiau. 

Bet persikėlus į centrą, gal ir pamatytume gražių vaizdų. Visokie pastatai su įspūdingomis kolonomis ir frontonais Panepistimou gatvėje, modernus Syntagmos rajonos ir šios metro gana gražus, su vienu kitu įdomiu eksponatu. Monastiraki aikštė ir aplinkinės gatvės, kur gali prisipirkti suvenyrų - alyvuogių aliejaus, šachmatų, puodynių ir visokių senovinių indų sumažintų prototipų modelių ir panašiausių šudukų už nemažas kainas. Centre esantis parkas (angl. National Gardens), šalia esantis parlamentas, parko viduryje - Zapejonas (angl. Zappeion) ir Panatėnų stadionas - tuo visi eksponatai baigiasi ir bendra prasmė yra ta, kad į juos pavėpsai ir tuo visos pramogos baigiasi. Ir visa tai tėra griuvėsių krūvos ir panašūs dalykai. Pripažinsiu - Atėnai yra labai autentiškas miestas, bet net ir įspūdingiausi eksponatai man nepadarė reikšmingo įspūdžio. Smagiau yra tai, kad ten visada, kol aš buvau, buvo giedra ir šilta. 

Na, o dar kart pasikartosiu, jog Graikijos medikai yra rūpestingi ir nuoširdūs. 

Man taip pat smagu, jog graikai moka angliškai.

Ir vis tiek vienai suvenyrų pardavėjai teko aiškinti, kad Lietuvos sostinė ne Ryga ir kad aš nesuprantu rusiškai, nes lietuviai patys turi savo nacionalinę lietuvių kalbą. O pravesti Lietuvos istorijos ir kultūros paskaitą suvenyrų parduotuvėje man patiko. 

Jaučiu, kad kažko dar nepasakiau, bet norėčiau apibendrinti, jog Atėnuose aš greičiausiai nenorėčiau gyventi, nes ten miestas kaip miestas. Bet man patiko visa ta patirtis - daug anglų kalbos lavinimo, neblogų reginių ir įvykių (o vienas iš jų buvo tikrai ypatingas mano gyvenime). O ir graikų abecėlę išmokau.

Adios, iki kito karto.

 




 2014 m. balandžio 7 d.

 2024 m. kovo 23 d.
 2023 m. gegužės 23 d.
 2023 m. balandžio 30 d.

Komentarai (7)

Susijusi muzika: pasirinkti
PERŽIŪRĖTI
RAŠYTI
Suraskite ir pridėkite norimus kūrinius, albumus arba grupes:


Patvirtinti
DeathLetter
2014 m. balandžio 10 d. 12:39:04
Patinka? Spausk ir pridėk prie mėgstamų!

Jei jau žemaitiškai, tai žemaitiškai. Kas čia per gramatiškai taisyklingą žemaičių kalboj? :D


____________________
Jeigu Jūs nesergate paranoja, tai dar nereiškia, kad jie Jūsų neseka!
Atsakyti
einaras13
2014 m. balandžio 9 d. 18:05:34
Patinka? Spausk ir pridėk prie mėgstamų!

Nu gerai, galūnę pridėjau gramatiškai taisyklingą, my bad, bet nejaugi kovosime dėl tokios smulkmenos...


____________________
„Nieko nepadarysi“ - Kurtas Vonegutas
Atsakyti
velniux
2014 m. balandžio 9 d. 18:00:57
Patinka? Spausk ir pridėk prie mėgstamų!

Telšiuos irgi "suostenėje" nieks nesako, nes žemaičiai šiaip tokių galūnių -ėje neturi {#}. Suostinė(j) greičiau {#}. Nors su ta rašyba ten sunkiai, ištart lengviau {#}


____________________
"Death may be the biggest of all human blessings" - Socrates
Atsakyti
einaras13
2014 m. balandžio 7 d. 20:04:20
Patinka? Spausk ir pridėk prie mėgstamų!

Čia taip Kretingoj, o aš čia kaip Telšiuos parašiau.


____________________
„Nieko nepadarysi“ - Kurtas Vonegutas
Atsakyti
DeathLetter
2014 m. balandžio 7 d. 19:16:57
Patinka? Spausk ir pridėk prie mėgstamų!

Ne "suostenėje", o sostinie. :D


____________________
Jeigu Jūs nesergate paranoja, tai dar nereiškia, kad jie Jūsų neseka!
Atsakyti
einaras13
2014 m. balandžio 7 d. 18:38:36
Patinka? Spausk ir pridėk prie mėgstamų!

Krizė kaip ir nieko nesugriovė, bet matosi, kad miestas gana apsileido, pasidarė netvarkingas, tie, kurie jau yra buvę Graikijoje, sako, kad žmonių gatvėse cirkuliuoja mažiau ir jie atrodo prasčiau. Pavyzdžiui, prisiminkime Akropolį - prie jo pastoliai ir kranai stovi, tačiau jo tvarkymas buvo sustabdytas dėl lėšų trūkumo. Taigi, ir būtent tai yra geras pavyzdys, kad šalis, išgyvendama krizė, regresuoja ir viskas eina blogyn.


____________________
„Nieko nepadarysi“ - Kurtas Vonegutas
Atsakyti
Crazyz
2014 m. balandžio 7 d. 18:28:40
Patinka? Spausk ir pridėk prie mėgstamų!

Atrodo, Graikija ir Atėnai ypač, tiek daug istorijos ir kultūros sukaupusi šalis ir šis miestas, bet negi ekonominė krizė visa tai taip lengvai sugriovė?


Atsakyti
Susijusi muzika: pasirinkti
PERŽIŪRĖTI
RAŠYTI

Copyright 2001-2024 music.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.

Šiuo metu vertiname


Jimmy Page Jimmy Page
8,5

Patinka? Spausk ir pridėk prie mėgstamų!

Užsiregistruok ir vertink!

Artimiausi įvykiai

Kas vyksta?

  Daugiau

Pokalbių dėžutė

09:58 - Konditerijus
David Gilmour - The Piper's Call
10:02 - Silentist
Mike Pinder
10:01 - Silentist
Mire dar vienas Moody Blues narys.Mike Ponder '(
00:10 - edzkaa1
Nu ką, nemaža tikimybė, kad vistik My Dying Bride nebus Kilkim Žaibu, atšaukė beveik visus šių metų pasirodymus. Tik organizatoriai kažkaip neskuba pranešti ir toliau reklamuoja..
20:28 - Silentist
SVEIKI tiek kad net KUKU
10:43 - Arunazz
sVEIKI
15:00 - WeeT
Atsinaujino TOP 40!
15:00 - WeeT
Atsinaujino LT TOP 30!
09:40 - Silentist
guess I did make my name out of my drumming, and I have the big drum sets, and I'm doing all these crazy, odd-time signatures, so, yeah, I guess drumming was very important to what made me popular.

Mike Portnoy
18:43 - Arunazz
SVEIKI
Daugiau  

Informacija

  Šiuo metu naršo narių: 2
  Neregistruotų vartotojų: 295
  Iš viso užsiregistravę: 73335
  Naujausias narys: Ausriokas
  Šiandien apsilankė: 386028