Music.lt logo
TAVO STILIUS:
rock  /  heavy  /  alternative
pop  /  electro  /  hiphop  /  lt
Prisijunk
Prisimink / Pamiršau

Paprasčiausias būdas prisijungti - Facebook:

Prisijunk


Jau esi narys? Prisijunk:
Vartotojo vardas:
Slaptažodis:

Įprasta registracija:
Vartotojo vardas:
Slaptažodis: (bent 6 simboliai)
Pakartokite slaptažodį:
El. pašto adresas: (reikės patvirtinti)

Nuolat ilgėjaus formos kuo talpesnės

Patinka? Spausk ir pridėk prie mėgstamų!

... kas nebūtų pernelyg poetiška arba proziška“ — Česlovas Milošas.

Milošas į mane kartais tiesiog pataiko. Bet yra ir kitokių poetų, mane trikdančių. Milošo beveik antipodas Radauskas mane savo stilistika išmuša, savo ta gražia forma. O Marčėnas (kurio veidą teko matyti ir žodžių klausyti) provokuoja. Kaip visad, jaučiuos įspraustas tarp prasmės ir beprasmybės, o moderni poezija tik dar labiau kaitina vaizduotę ir smegenis.

Dabar, vadinas, lydausi kritinės saulės spinduliuose, kontempliuoju apie kažką abstraktaus, nei tai realybę, nei tai fantastiką, bandau save išreikšti verbaliniais būdais (matyt, dėl to nusprendžiau ir rašyti šį dienoraštį), tačiau gaunu tik daug raidžių, kurios lyg magnetizuotos ir laksto tarp prasmės ir beprasmybės polių. Ar aš mąstau? Mąstau, bet rašyti nemoku. Kūrėjo darbas nelengvas, bet Milošas, Radauskas ir Marčėnas buvo/yra nuopelnų verti įkvėpėjai. Stebiu abejingus abiturientų veidus, negalinčius pakęsti poezijos (aš irgi nedievinu), visiškai nepasiduodančius prasmės ir stiliaus darnai, grožiui. O šiandien dar DELFI perskaitau apie dėl PUPP verkiančius dešimtokus. Kažkodėl matematikos PUPP padariau namuose per pusvalandį laiko, o kai pats buvau dešimtokas, padariau per 50 minučių. Ko verkt, kai viskas lengva? Lengva, bet kai kas būna ir sunku.

Vadinas, dėviu lino ir medvilnės audinį, kad mano lydalas, išbėgantis saulės kaitroje, būtų kuo deramiau sugertas, bet mano smegenuose yra tik viena minčių konvejerio programa — nugabenti visas mintis į šiukšliadežę bei suspausti presu arba susmulkinti taip, kad jų fragmentai nebetektų prasmės. Po to skersvėjis, patenkantis pro mano ausis į smegenis, tuos minčių gabaliukus sukelia, išpusto, sumaišo su dar sveikomis mintimis ir gauna prasmės ir neprasmės junginį. Man atrodo, kad smegenys taip veikia visada. Bet kartais reikia to vėjo, kad sukelta sumaištis padėtų išfrakcijuoti (išdistiliuoti, jei chemikams šis žodis familiaresnis) genialumą iš paprastumo. 

Mano kojos šiandien mane sunkiai vilko. Specifinis nusiteikimas, kad eini į pamoką, kurios nekenti daug labiau negu visas kitas kartu sudėjus (80 procentų žmonių žino, apie kokią discipliną aš čia sapalioju), apsunkino mano fizinius mechanizmus, nutraukė elektros srovę į varomąjį variklį, o prigimtinės fizinės jėgos nedaug, kai smegenys visiškai atsisako tiekti motyvacinę energiją. Rašai striginėjančiu rankos judesiu, po žodį, net negaudydamas esmės ir prasmės, nes tai — eilinė analizinė demagogija, kurią mums reikia iškalti iki birželio 6-osios. Iš tos konstruktyvios demagogijos, įsisavinę deramus motyvus, juos turėsime panaudoti 500 žodžių rašto darbe, kuriame kūrybinė/interpretacinė saviraiška visiems vienodai šviečia. Įdomu, jei prie rašinio dar būtų ir kūrybinis darbas, ar tai pakeistų vertintojų požiūrį į vertinamąjį? Greičiausiai, kad taip! 

Visas mano dienoraštis toks nuobodus, kad jau visada kalbu apie švietimo problemas Lietuvoje. Vadinas, mano smegenys saulės kaitroje taip užprogramuotos veikti. Diskretiškas mąstymas yra mano gyvenimo ašis. Kas užrašys kokio nors žmogaus gyvenimo principus matematinėmis formulėmis, tam atiduosiu visas savo santaupas. O tokios mano ir santaupos — galybė tekstinių dokumentų, nedidelė biblioteka ir kvaila pūliuojanti votis, kuri man neduoda ramybės jau nežinia kelintą dieną. Kam ta ramybė, kai gali tiesiog ištekinti savo visą esybę pro skylutę saulės kaitroje. Išbėgęs fluidas yra dinamiškesnis, aktyvesnis, laisvesnis. 

Smarkus mano pamąstymas baigiasi čia, kai skamba nuostabus Depeche Mode stilingas-prasmingas motyvas. Pasikartosiu savo pagrindinę mintį: „nors nuolat ilgėjaus formos kuo talpesnės, kartais ilgiuosi ir formos kuo įspūdingesnės“ — Einaras Sipavičius, intertekstualumo ir plagijavimo praktikas XXI amžiaus pirmojoje pusėje (taip apie mane kalbėtų hipotetiniai klasikinės mokyklinės literatūros vadovėliai po n metų).

 
 2016 m. gegužės 12 d.

 2024 m. kovo 23 d.
 2023 m. gegužės 23 d.
 2023 m. balandžio 30 d.

Komentarai (0)

Susijusi muzika: pasirinkti
PERŽIŪRĖTI
RAŠYTI
Suraskite ir pridėkite norimus kūrinius, albumus arba grupes:


Patvirtinti
Komentarų nėra. Būk pirmas!
Susijusi muzika: pasirinkti
PERŽIŪRĖTI
RAŠYTI

Copyright 2001-2024 music.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.

Šiuo metu vertiname


Philip Glass Philip Glass
7,9

Patinka? Spausk ir pridėk prie mėgstamų!

Užsiregistruok ir vertink!

Artimiausi įvykiai

Kas vyksta?

  Daugiau

Pokalbių dėžutė

18:43 - Arunazz
SVEIKI
16:33 - Silentist
Tamsa pasitraukia ir paukštis pakyla, Respublika įveikia tylą. Us tave ir us draugus - virs nakties sviesus dangus (old spice)
15:00 - WeeT
Atsinaujino TOP 40!
15:00 - WeeT
Atsinaujino LT TOP 30!
10:28 - Silentist
Man made them happy, 'cause man made them toys
And after man make everything, everything he can
You know that man makes money, to buy other man
10:28 - Silentist
Man made the cars to take us over the road
Man made the train to carry the heavy load
Man made electric light to take us out of the dark
Man made the boat for the water, like Noah made the ark
Man thinks about our little bitty baby girls and our baby boys
18:19 - Silentist
Oi jau cia turetu padirbeti viesuju rysiu specialistai.welcome to XXI century Negi nesimato kad rusai iki mano amziaus megsta vakarietiska kultura.ta pati muzika filmai drabuziai keliones.jiems priklauso ateitis te seniai pasilaidoja po tankais o ne jie
10:54 - Silentist
Atgrozyti.ekonomiskai-neisejo. maitinant karo masina-ne.informacinis karas-ablomas.reikia ieskoti kitu budu-juk galvu yra-dvidesimt pirmas amzius!
15:00 - WeeT
Atsinaujino TOP 40!
13:21 - Arunazz
sveiki
Daugiau  

Informacija

  Šiuo metu naršo narių: 1
  Neregistruotų vartotojų: 136
  Iš viso užsiregistravę: 73326
  Naujausias narys: kuqewan02
  Šiandien apsilankė: 87775