Music.lt logo
TAVO STILIUS:
rock  /  heavy  /  alternative
pop  /  electro  /  hiphop  /  lt
Prisijunk
Prisimink / Pamiršau

Paprasčiausias būdas prisijungti - Facebook:

Prisijunk


Jau esi narys? Prisijunk:
Vartotojo vardas:
Slaptažodis:

Įprasta registracija:
Vartotojo vardas:
Slaptažodis: (bent 6 simboliai)
Pakartokite slaptažodį:
El. pašto adresas: (reikės patvirtinti)

Neskaitantis žmogus - žmogus neturintis ateities?


Tipas: Kita
Publikavimo data: 2012m. Balandžio 19d. 20:52


Mūsų dienomis turbūt būtų retenybė aptikti jauną žmogų, kuris neįsivaizduotų savo gyvenimo be knygos. Naujoji kultūra linkusi gyventi dabartimi ir savo pomėgius paįvairina dėka klestinčios paslaugų sferos, nes verta nepamiršti, kad mūsų tėveliai turėjo kur kas mažiau pramogų ir buvo kūribiškesni, daugiau laiko skyrė literatūrai ,teatrui. Jaunoji karta užslopina norą skaityti, domėtis literatūra. Tiesa, verta paminėti, kad iš knygų išmokstama nemažai, ypač apie žmogiškąsias vertybes, kultūrą, istoriją ir t.t. Tačiau naujaisiais amžiais neskaitančių žmonių vis daugėja ir analogiškai mažėja intelektualių, apsiskaičiusių žmonių, kurie darosi deficitas. Todėl galima iš dalies sutikti ir su faktu, kad neskaitantis žmogus – žmogus neturintis ateities.
Naujieji amžiai atvėrė platesnį ir laisvesnį požiiūrį į vertybes, suteikė galimybę patiems jas kurti, nes didėjantys žmonių poreikiai vertė plėstis ne tik didmiesčiams, bet ir paslaugų sektoriams (prekybos centrai ir k.t), plėtė laisvalaikio galimybes. Galimybė rinktis ir žmogaus vidinė laisvė nuslopino vertingus pomėgius: iš tvirtų rankų knygas išplešė kompiuteriai, o kraują stingdantys ir įspūdingi filmai dar labiau atitolino knygos skaitymą. Spartėjant gyvenimo tempui ir rutinai keičiant pomėgius ir kartu vertybes, griaunamos asmenybės. Knygų nelieka šiuolaikiniame žmogaus pasaulyje – jas nukonkuruoja tiesiog negailestingai ir palieka abejonių dėl žmogaus ateities, ypač dėl to, ar knygos ateityje išvis bus skaitomos?
Jaunimą užkariauja beveik viskas. Skaitymas lieka problemiškas. Bet dar yra tėvų, kurie moko vaikus nemesti knygos, nes patys dar neatpratę nuo jų - tokia karta. Kita vertus, jei rašytojas savo kūryboje nelies aktualių temų - nebus skaitytojo. Tėvai užaugo su knyga. Jie neturėjo tokios viliojančios galimybės įkelinėti nuotraukas į „facebook“ arba kalbėtis per skype. Giminaičiams, gyvenančiams kitam mieste, siųsdavo laiškus. Nebuvo tiek pramogų, svaigalų pasirinkimo – viską slėgė tarybinis šešėlis. Bet ne tame visa nuoskauda slypi. Jaunimas dainuodavo, vaidindavo spektaklius pagal knygas – taip kurdavosi konkrečios, kūribingos, tvirtesnę ateitį formuojančios asmenybės. Jų pasiekimai tapo prestižu ir pavyzdžiu jaunimui, nes jis nesugeba interpretuoti gyvenime, todėl ir klysčioja šunkeliais, kol pasirenka sau tinkamą kelią. Pavyzdžiui, lengviausią kelią – emigraciją. Žmogus neturintis ateities kelia grėsmę valstybės ateičiai, kultūrai.
Žinoma, natūralu, kad keičiantis laikams, keičiasi žmonės, o su jais kultūra ir požiūris į ją. Niekas nėra pajėgus sustabdyti masinę, populiariąją kultūrą, nes ji plinta kaip maras ir užkimša jaunuolių smegenėles pigia komercija. Su nevertingais stereotipais ir saviraiškos laisve į vieną krūvą subrukamos atsitiktinės vertybės, kurios senosioms kartoms kelia pasibaisėjimą. Kad ir kaip sparčiai keičiasi visuomenė, ji niekada nebus tobulėsnė ir supratingesnė, kad priimtų teisingą požiūrį į literatūrą, Kai kuriems knygų paprasčiausiai nereikia, jaunimas nemato prasmės jų skaityti ir atsisako galimybės tobulėti, siekti idealo, kuris palengvintų kilimą karjeros laiptais, didinti išprusimo lygį ir prislopinti nepaprastai augantį degradavimo lygį, kuris yra neapsišvietusios ir neapsiskaičiusios kultūros padarinys.
Taigi, suvokiant visus veiksnius ir priežastis, dėl kurių galėjo galėjo ženkliai sumažėti skaitančiųjų kiekis, galima prikišti įvairius pretekstus – ypač pop kultūrą, menką tikrų vertybių supratimą – tačiau sparčiai keičiantis gyvenimo kokybei ,pasaulis atveria daugybę kelių. Galbūt platesni keliai daugumai suteikia skaidresnių vilčių ir tvirtesnę ateitį, tačiau kai kuriuos kaip tik klaidina ir platus pasirinkimas trikdo asmenybės tobulėjimą, ateities siekimą. Kad pasirinktume tai kas teisingiausia, svarbu perimti geriausia, o tik pačia šviesiausią ateitį gali suteikti tikros verybės ir teisingas požiūris į jas.

 
 2012m. Balandžio 19d. 20:52

 2014 m. birželio 29 d.
 2014 m. birželio 10 d.
 2012 m. rugpjūčio 30 d.
Komentarų: 3 Atgal

Komentarai (3)

Susijusi muzika: pasirinkti
PERŽIŪRĖTI
RAŠYTI
Suraskite ir pridėkite norimus kūrinius, albumus arba grupes:


Patvirtinti
Nazgul
2012 m. balandžio 20 d. 16:44:23
Patinka? Spausk ir pridėk prie mėgstamų!

Ačiū :)


____________________
I`ll wrap my hands around your neck so tight with love, love. ♥
Atsakyti
Pazistu_Mykola
2012 m. balandžio 20 d. 13:40:14
Patinka? Spausk ir pridėk prie mėgstamų!

Prisidėsiu ir aš: man regis paimtas blogas kampas, tiksliau, labai senoviškas: "iš tvirtų rankų knygas išplešė kompiuteriai" (beje, išpšė) - man regis yra naudingiau paskaityti Wikipedijoje apie Stirlingo variklį nei Twilightą knygoje. Tas pats galioja ir su filmais - tarkim, tas pats "Edward Scissorhands" ir Žemaitės kai kurie kūriniai. Nemanau, kad reikėtų naudoti žodį "kompiuteriai" kaip priešpriešą knygoms, nes ir tas, ir kitas yra informacijos šaltinis. Reikėtų tikslinti, kas būtent.

Jaunimas ir dabar dainuoja, ir kuria spektaklius, ir daro dar daug dalykų (pvz. fotošopina), kurių mūsų tėvai negalėjo daryti, taigi nereikia perdėti. Klausimas paprastas, ar žmogus, žiūrintis filmus/ važinėjantis riedlente ir tam skiriantis savo laisvą laiką/ muzikuojantis/ dirbantis su tam tikromis kompiuterinėmis programomis/ pagaliau sportuojantis, BET neskaitantis grožinės literatūros (nes kiek suprantu į tai ir orientuota tema; šiaip tai skaitome visi ir kasdien) "atsisako galimybės tobulėti ir siekti idealo"? Ar idealas yra asmeninis ar visuotinis? Jei taip, tai kas jis - Basanavičius, o gal Hawkingas?

Vargu. Tačiau viskas, kas parašyta mokytojai turėtų tikti.


Atsakyti
Stripped
2012 m. balandžio 20 d. 01:25:07 2012-04-20 01:37:06
Patinka? Spausk ir pridėk prie mėgstamų!

Jie neturėjo tokios viliojančios galimybės įkelinėti nuotraukas į „facebook“ arba kalbėtis per skype.

Negaliu nesutikti.Tokios galimybės tikrai vilioja. (p.s kalbėtis jie galėjo - per tarybų rojuje pagamintą laidinį telefoną)

Nebuvo tiek pramogų, svaigalų pasirinkimo – viską slėgė tarybinis šešėlis.

Nereikėtų taip supaprastinti - pramogų buvo visais laikais (linksmybės - žmogaus prigimtinė savybė ir teisė),tik jos kisdavo priklausomai nuo aplinkybių.Sovietmečiu žmonės galėjo nueitį į nepakartojamą tarybinį kiną.Niekur pasaulyje tokio gero kino nebuvo {#}{#} Žmonės turėjo galimybę dažniau lankytis teatre,nepaisant to,kad visą tuometinį meną varžė idealogijos rėmai.Kaip buvo su muzika - muzikantai ne visada galėdavo groti tai ką norėtų,bet buvo išradingi - kartais idealogines kliūtis mokėdavo apeiti.O vėlesniais laikais,tie kas labai norėjo,galėjo gauti ir uždrausto vaisiaus.Aišku,tas malonumas kartais būdavo beprotiškai brangus,nes plokštelės buvo labai brangios.

Dabar apie svaigalus: kai degtinė buvo prieinama praktiškai visiems,jokio didesnio svaigalų pasirinkimo ir nereikėjo.

O dabar apie šešėlį: taip, jis buvo didelis ir visas tarybinis rojus slėpėsi viename didžiuliame pasaulio šešėlyje...

Apibendrinant - tais laikais visi žmonės daugiau skaitė,nes tai skatino to laikmečio aplinkybės.Nevertėtų pamiršti kad mūsų tėvai ne visada galėjo skaityti tai ką būtų norėję,kas buvo vertinga.Nepamirškim,kad tą kartą veikė idealoginiai gniaužtai,visa purvina propaganda,melas,dezinformacija ir pan.Iš esmės,skaitymo kaip veiksmo nereikėtų sureikšminti,nes visa esmė yra tai kas parašyta knygoje,o ne pačiame skaitymo procese.Bloga knyga gali paveikti neigiamai,arba atbaidyti nuo skaitymo.

O atsakymas,kodėl šiais laikais jaunimas tingi skaityti banalus,kaip pasenusios kompiuterio detalės.Tingėjimas - naujųjų technologijų šalutinis poveikis.Kam skaityti knygą,kai filme viskas taip gražiai ir įspūdingai interpretuojama,kad nebelieka noro atsakymų ieškoti pačiam.

Dar pridurčiau,kad skaitymo kultūrą Lietuvoje šiais laikais įtakoja didelės knygų kainos.Kaip jau sakiau,svarbią įtaką savišvietai daro aplinkybės.


____________________
Žmogus - invazinė rūšis
Atsakyti
Susijusi muzika: pasirinkti
PERŽIŪRĖTI
RAŠYTI

Copyright 2001-2024 music.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.

Šiuo metu vertiname


Barry White Barry White
8

Patinka? Spausk ir pridėk prie mėgstamų!

Užsiregistruok ir vertink!

Artimiausi įvykiai

Kas vyksta?

  Daugiau

Pokalbių dėžutė

00:10 - edzkaa1
Nu ką, nemaža tikimybė, kad vistik My Dying Bride nebus Kilkim Žaibu, atšaukė beveik visus šių metų pasirodymus. Tik organizatoriai kažkaip neskuba pranešti ir toliau reklamuoja..
20:28 - Silentist
SVEIKI tiek kad net KUKU
10:43 - Arunazz
sVEIKI
15:00 - WeeT
Atsinaujino TOP 40!
15:00 - WeeT
Atsinaujino LT TOP 30!
09:40 - Silentist
guess I did make my name out of my drumming, and I have the big drum sets, and I'm doing all these crazy, odd-time signatures, so, yeah, I guess drumming was very important to what made me popular.

Mike Portnoy
18:43 - Arunazz
SVEIKI
16:33 - Silentist
Tamsa pasitraukia ir paukštis pakyla, Respublika įveikia tylą. Us tave ir us draugus - virs nakties sviesus dangus (old spice)
15:00 - WeeT
Atsinaujino TOP 40!
15:00 - WeeT
Atsinaujino LT TOP 30!
Daugiau  

Informacija

  Šiuo metu naršo narių: 0
  Neregistruotų vartotojų: 254
  Iš viso užsiregistravę: 73333
  Naujausias narys: irving54x
  Šiandien apsilankė: 47971