Music.lt logo
TAVO STILIUS:
rock  /  heavy  /  alternative
pop  /  electro  /  hiphop  /  lt
Prisijunk
Prisimink / Pamiršau

Paprasčiausias būdas prisijungti - Facebook:

Prisijunk


Jau esi narys? Prisijunk:
Vartotojo vardas:
Slaptažodis:

Įprasta registracija:
Vartotojo vardas:
Slaptažodis: (bent 6 simboliai)
Pakartokite slaptažodį:
El. pašto adresas: (reikės patvirtinti)

Diskriminantas?


Tipas: Proza
Publikavimo data: 2013m. Vasario 12d. 18:15


Diskriminantas?

Viskas turi savo priežastį ir savo padarinį. Analogiškų dėsnių yra daugelyje mokslų. Materijos negalima gauti ar sunaudoti, ją galima tik pakeisti – taip teigia chemikai. Fizikoje apstu „išliekamumo“ dėsnių. Turbūt žinomiausias yra energijos tvermės dėsnis. Matematikoje skaičiai irgi niekur nedingsta. Istorija: kas įvyko, to nebepakeisi. Reiškia, nėra begalinių dalykų. Viskas turi savo pradžią ir pabaigą, viskas turi ir turėti dalyką, kuris privertė jį atsirasti (priežastį) ir įvykį, kurį įtakoja patsai, net ir po paties pabaigos (pasėkmę).
Tenka panagrinėti kai kurių veiksnių priežastis. Kodėl? – dažnai klausiame. Kartais nesuprantame priežasčių. Dažniausiai tokiu atveju kalba sukasi apie kraupią daktarų diagnozę ar artimojo netektį. Kodėl tai nutiko būtent man? – dažnai linkę iškelti klausimą sielvarto pakirsti žmonės. Į tavo organizmą galėjo įsiskverbti kokia infekcija, liga, lemiama įvairių veiksniu, galėjo ir pati įsivystyti, tavo artimojo išėjimą irgi galėjo lemti kokia jo priklausomybė, nelaimė arba tiesiog „atėjęs“ laikas. Bet ir šie paminėti veiksmai turi savo priežastį. Taigi, iš panagrinėjimų galime teigti, kad priežastys tarpusavyje susijusios grandine, paralele.
Antra, padariniai irgi yra tarpusavy paraleliniai. Sakykime, į tavo organizmą įsiskverbė infekcija. Padarinys: tu susirgai. Prasidėjusi liga irgi gali turėti savo padarinį. Pvz: mirtis. Taigi, mes iškeltą teiginį ne tik pagrindėmė, bet ir suprantome, kad priežastis ir padarinys įvykių chronologijos atžvilgiu yra priešingybės. Paprastai ir buityje naudojame šį dėsnį: priežasčių ieškome praeityje, o į priekį galvojame svarstydami galimus padarinius. Tokia išvadėlė būtų: priežasčių chronologinė eiga tolsta į praeitį, o padarinių – ateities link.
Pagaliau supratę pasėkmės ir priežasties sąvoką, galime formuoti tokia chronologinę seką: priežastis - įvykis - padarinys (kito veiksnio priežastis) - paskesnis įvykis ...; Galiausiai tuo dar įsitikiname, kad padarinys yra ir priežastis. Bet sudarydamas šią grandinę norėjau atkreipti dėmesį ne į paminėtąjį aspektą, bet į sekos grandį, kurios dar nenagrinėjome. Kas yra įvykis?
Logiškai mąstydamas, suformuluoju įvykio sąvoka. Įvykis – tai ribas turinti laiko terpė, kurioje atsiranda, įvyksta kažkoks dalykas, pokytis. Kiekvienas pokytis taipogi yra įvykis. Įvykis gali trukti nuo milijardinių sekundės dalių iki beveik amžinybės. Imkime tą patį pavyzdį. Jei priežastis yra virusas, o padarinys yra liga, tai kas yra vyksmas? Galime ieškoti kažkokios terpės tarp viruso ir ligos. Galbūt tai pati kulminacija, kai priežastis tampa padariniu. Šiuo atveju, gal tai procesas, kai virusas užkrečia ląsteles? Kiti gali padarinį tapatinti su įvykiu, t.y. kiti galvos, kad liga yra tas įvykis apie kurį reikia kalbėti. Taigi, galutinio atsakymo kol kas nesuradome.
Pamąstykime apie tai, kaip dėl ligos (priežastis) įvyksta mirtis (padarinys). Tas „centriukas“ turbūt bus imuniteto silpimas, priešmirtinė būsena, pats „gyvybės užgesimo“ procesas. Bet tiek liga, tiek mirtis taipogi yra įvykiai.
Esu linkęs daryti išvadą, kad įvykių apstu visur ir tie įvykiai yra viskas, kas turi chronologinę išraišką. Įvykis gali būti ir priežastis ir padarinys. Tuo pačiu ir paneigiu savo prieš tai parašyti grandinę. Suprantama, jokios tikslios matematinės išraiškos chronologinei eigai pagrįsti neužrašysi. Nes egzistencija yra įvykių mišrainė, vykstančių nevienodu laiku nevienodoje vietoje.
Taigi, gavau progą dar kartą įsitikinti, kad gyvenimo, egzistencijos, vertybių jokiomis matematinėmis išraiškomis nepavaizduosi ir jokiomis liniuotėmis bei svarstyklėmis neišmatuosi. Viskas vyksta savaip savaime, ir tame „savaip savaime“ visada yra įvykis, priežastis ir pasėkmė ir turbūt visada jie yra vienoje tapatybėje. Negalėčiau įsivaizduoti, ar įvykis negalėtų būti kažkieno priežastis ir kažkieno pasėkmė. Visos tos trys „funkcijos“ yra viename kūne. Ir mes jas turime suprasti patys, o ne ieškoti tikslių jų suradimo formulių, nes tokių rasti neįmanoma. Pasikartosiu, viskas vyksta savaip savaime.

E.S.
2013.02.12
“Viskas vyksta savaip savaime. Visus vyksmus turime suprasti patys”

 
 2013m. Vasario 12d. 18:15

 2015 m. lapkričio 19 d.
 2015 m. lapkričio 15 d.
 2015 m. rugpjūčio 29 d.
Komentarų: 1 Atgal

Komentarai (1)

Susijusi muzika: pasirinkti
PERŽIŪRĖTI
RAŠYTI
Suraskite ir pridėkite norimus kūrinius, albumus arba grupes:


Patvirtinti
einaras13
2013 m. vasario 12 d. 18:18:35
Patinka? Spausk ir pridėk prie mėgstamų!

Išplėtota filosofinė mintis, jos išnagrinėjimas. Samprotavimas - dažniausiai pasitaikantis mano kūrybos tipas. Šitas kūrinys labiau analizuojantis ir labiau išplėtotas negu praeitas kūrinys. Manau, ir visapusiškai geresnis. {#}


____________________
„Nieko nepadarysi“ - Kurtas Vonegutas
Atsakyti
Susijusi muzika: pasirinkti
PERŽIŪRĖTI
RAŠYTI

Copyright 2001-2024 music.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.

Šiuo metu vertiname


Oleg Gazmanov Oleg Gazmanov
6,9

Patinka? Spausk ir pridėk prie mėgstamų!

Užsiregistruok ir vertink!

Artimiausi įvykiai

Kas vyksta?

  Daugiau

Pokalbių dėžutė

21:18 - Silentist
tai Luktelk ar Lukterėk?
15:00 - WeeT
Atsinaujino TOP 40!
15:00 - WeeT
Atsinaujino LT TOP 30!
20:19 - Silentist
Richardo Tandy (ELO) klaviatūrų paletė buvo svarbi grupės garso sudedamoji dalis, ypač albumuose „A New World Record“, „Out of the Blue“, „Discovery“ ir „Time“.
15:00 - WeeT
Atsinaujino TOP 40!
20:54 - Silentist
Nebalsuoju ltpoptop jeigu daug daininkiu gali persivadinti AS NORIU BUTI ADELE, tia geriau nueinu pas Adele ir prabalsuoju
19:22 - einaras13
Tai 10 balų sistema daug universalesnė nei 5. Be to, jau dabar aktyvumas yra mažokas, grįžus prie penkiabalės sistemos bus labai daug dainų, kurios gauna nulį. Iškritimas bus randomizuotas, o ne žmonių apspręstas.
19:21 - einaras13
Tai, kad tamsta nerandi už ką balsuot, dar nėra argumentas daryti visiems taikomas balsavimo taisykles. Be to, juk žinai, jog nebūtina balsuot už viską, gali duot 10, 9, 8, 7 ir 6, likusių penkių balų nebūtina paskirti.
19:05 - Stripped
Jau kuris laikas nebebalsuoju LT top 30, nes negaliu išrinkti 10 variantų, o balsuoti už beleką nenoriu. Lietuviai nesukuria tiek gerų dainų, o jei ir sukuria tai čia nepatenka. Siūlau mažinti iki 5 pasirinkimų
15:00 - WeeT
Atsinaujino LT TOP 30!
Daugiau  

Informacija

  Šiuo metu naršo narių: 1
  Neregistruotų vartotojų: 820
  Iš viso užsiregistravę: 73352
  Naujausias narys: nofavowuhd
  Šiandien apsilankė: 104022