Music.lt logo
TAVO STILIUS:
rock  /  heavy  /  alternative
pop  /  electro  /  hiphop  /  lt
Prisijunk
Prisimink / Pamiršau

Paprasčiausias būdas prisijungti - Facebook:

Prisijunk

Jau esi narys? Prisijunk:
Vartotojo vardas:
Slaptažodis:

Įprasta registracija:
Vartotojo vardas:
Slaptažodis: (bent 6 simboliai)
Pakartokite slaptažodį:
El. pašto adresas: (reikės patvirtinti)

Paskutinė perskaityta knyga

Patinka? Spausk ir pridėk prie mėgstamų!

Puslapiai: 123456 ... 49
Susijusi muzika: pasirinkti
PERŽIŪRĖTI
RAŠYTI
Suraskite ir pridėkite norimus kūrinius, albumus arba grupes:

Patvirtinti
kalipse
2014 m. sausio 14 d. 00:18:47

Vudas Pekeris - Kruvinoji aistra:Boni ir Klaidas

Vudas Pekeris: Kenedžių klano prakeikimas

Atsakyti
einaras13
2014 m. sausio 13 d. 23:09:42 2014-01-13 23:10:44

O.Vaildas - Doriano Grėjaus portretas.

Žiauru, tiesiog... Nors siužetas yra populistinis. Tačiau jei pradėsim kapstyti gilesnę šaknį, šakės, kokios peripetijos. Šią knygą galima aprašyti keliose eilutėse, bet jei reiktų ją iškratyti, tai tas truktų ilgiau negu pats skaitymo procesas. Pasirodo, Vaildas tikrai buvo arba žolės kokios parūkęs, arba simbolistinės literatūros meistras (ale su tokiu realizmo dvoku, tenka pripažinti). Ta paveikslo ir veikėjo paralelė man kėlė kažkokį misticizmo jausmą, bet kai supratau tokio individo dvilypumo skaidymo prasmę, nemažai kas paaiškėjo. Ir šiaip, knyga, siužete turinti labai daug trūkumų - laikotarpių šokinėjimas (visai primena neseniai skaitytą "Aukštujų Šimonių likimą") ir įvykių banalumas (geriau negu meksikietiški serialai ir Žemaitės smegenų pudrinimai, bet neprilygsta nei vienam rimtesniam romanui). O peripetijų, apie kurias galima mąstyti, ne mažiau nei kokiam Stiklo karoliukų žaidime ar Altorių šešėlyje. Kas svarbiausia, visose šiose knygose skaldomas ir nagrinėjamas žmogaus dvilypumas. Kol kas meistriškiausiai tą padarė Hermanas Hesė, nes pagalvojus, kunigo-poeto paralelė per daug tikroviška, o portreto-žmogaus - per daug banali. Tačiau vis tiek, iš tos pusės, kad romanas yra daugiau idėjų nei veiksmo perteikimas, faktas. Vaildas tik nesuderino siužeto ir idėjų. 

Jam užtat labai pavyko atskirti charakterius. Tiek Dorianas, tiek Henris Votonas, tiek Bezilas - jie tipiški. Vėl, čia neša į realizmą. Tačiau man kaip patiko Henrio Votono iškalba. Ji galiu laikyti vienu labiausiai patikusiu grožinės literatūros personažu kol kas. Cinikas, giliai kapstantis, hedonistiškas, kritiškas, laisvas, neemocingas - toks charakteris man labai patinka. Patikusi mintis: "Būk vidutinybe, jei nori būti populiarus". Nu čia toks teisingas dėsnis.

Bendras vertinimas: 9 balai. Ir šiaip, knyga nebuvo super ypatinga, tačiau iš tos gilesnės prasmės ji vertinga.

2013 m. gruodžio 28 d. 23:25:26

Kobo Abė - Moteris smėlynuose.

O čia buvo stipru.

Pradžioje lėtai ir sunkiai skaitėsi, bet reikėjo kažkokio impulso, kad per trejetą valandų taip imti ir pabaigti.

Visiška egzistencija raizgalynė, visiškas egzistencinis paprastumas... Iki šiol ji kažkur emociškai plaukioja viduje, kutena ir kužda. O ką? Neišmąstymui tai, bet, kaip ir visad, išgirsta bua - pačiu laiku.

2013 m. gruodžio 22 d. 21:21:10 2013-12-22 21:32:46

Ieva Simonaitytė - Aukštujų Šimonių likimas

Kodėl daug kas sako "Aukštųjų"?

Lietuviškas realizmas, vėlgi, atrodo kažkoks nykokas. Galbūt siužetas visai vykęs. Ko tik nebuvo. Vis tik, kulminacija buvo kažkas tokio, ko aš laukti tiesiog negalėjau. Pirmasis skyrius ypatingai vertas mano palaikymo. O šiaip, jei atmesime faktą, jog kalbam apie Mažąją Lietuvą ir jos germanizaciją, tai siužetas primena Žemaitės apsakymų veiksmus. Na, taip, vis tik man sunku įtikėti, kad buvo tokių realijų, ir man tai iš dalies primena Lotynų Amerikos kuriamus serialus. Tačiau, už tai negaliu peikti, nes nebūsiu objektyvus.

Kūrinio kompozicija arba koncepcija man nebuvo labai prie širdies. Siejant su siužetu - kelių kartų likimas suplaktas į vieną, na, tas pats, kad skaityčiau Žemaitės kelis apsakymus krūvoje, tik tiek, kad čia yra vienos giminės istorija. Tačiau, sakykim, buvo skirtingas įsigilinimas, skirtingas tų kartų atpasakojimas. Pripažinkime, jog pirmas skyrius apie Mato likimą palyginus labai skurdus, imant skyrių apie Krizą, kuris turbūt užėmė daugiau nei pusę knygos. Tai čia tokia pastabėlė.

Rašymo stilius - man įterpinys "rasi" įdomiai skaitėsi, nes nūdienoje jo jau niekas nebevartoja (nebent tik mano aplinkoje), dar ir "aure" toks buvo. Ir šiaip, pastebiu, jog įterpinių vartojimas įvairiais laikotarpiais yra gana kintantis reikalas. Na, aišku, žodynas, kaip dera, irgi kažkiek skiriasi, bet ne taip badančiai akis, kaip sakykim, Žemaitės apsakymuose. Na, o apskritai vertinant, rašymo stilius, atsiskleidžiantis pagal skaitymo sunkumą, yra vidutinis, t.y. nėra labai sunku, bet nėra ir lengva skaityti (bet nelengva iš dalies buvo dėl to, kad didelę dalį knyga neturėjo siužetinio efekto, t.y. buvo nuoboda)

Vertinsiu 8,25 balo.

2013 m. gruodžio 4 d. 18:10:44

Privaloma literatūra - Antano Škėmos "Balta Drobulė". Labai dvejopi man jausmai perskaičius šitą knygą... Iš vienos pusės, rašymo stilistika ir sudėtingumas žavi, labai stipri pabaiga, apskritai stipri istorija. Iš kitos - nejaučiu su ja asmeninio ryšio. Visos veikėjo emocijos man tokios svetimos, tuo labiau svetimas jo reagavimas į aplinką ir pats požiūris į gyvenimą. Sudėtinga knyga... Bet, atmetus asmeninius jausmus, vertinčiau labai gerai.

Atsakyti
saliakelio
2013 m. gruodžio 3 d. 00:51:08

man kitos subkulturos daugiau maziau aiskios - vienos su muzika atsiradusios, kaip pankai, kitos labiau del muzikos ir ideologijos kaip hipiai, ir t.t. Bet hipsteriai - nzn, tai nei su muzika kazkaip siejasi, nei su ideologija, net nelabai aiskus rysys su mada. Nu man visvien artimas zodis snobas del ju - kitaip sakant tokia patogi pozicija salia visu kitu.

Jei pagal zodyna tai jiems tiktu

snob|as, snobė dkt. tuščias, paviršutiniškas žmogus, pretenduojantis į įmantrų, rafinuotą skonį.

Atsakyti
einaras13
2013 m. gruodžio 2 d. 23:57:34

Taip, įvertinau faktą, kad subkultūrų nebuvo, bet nedera subkultūros maišytis su socialiniais sluoksniais. Ir iki šiol yra turtingesni, kurie vadina save elitu, ir vidutinieji, visuomenės dauguma, kurie yra mažiau reikalingas socialinis vienetas, nes jų yra masė. O subkultūra tai yra visuomenės elementas, grupė, sistema, kuri turi ne socialinę specifiką, bet ideologinę. Kodėl gi ne, aristokratai tuometiniai irgi turėjo atskirą ideologiją, tačiau derėtų atkreipti dėmesį, jog snobizmą rodo ne vien manieros, bet ir pataikavimas (hipsteriai pataikauja nebent mėginimui būti kitokiu, kaip ir kitos subkultūros), hipsteriai nebando pademonstruoti kažko jau esamo, jie rodo save visu grožiu - čia ne snobiškumas. Galbūt savo stoto sureikšminimas būtų vienintelis nesunkiai atpažįstamas subkultūrų snobiškumo kriterijus. Bet lyginti socialinius ir ideologinius sluoksnius mažne neteisinga... 

2013 m. gruodžio 2 d. 23:51:04 2013-12-02 23:51:38

nzn, pagal mane tai ka dabar vadina subkultura, tai tuo metu kai jis rase gal net to nebuvo, o artimiausia siuolaikiniam supratimui buvo tuometiniai ponai ir aukstuomene, su jiems vieniems budingu elgesiu ir tradicijomis. Manau juos jis ir pajuokdavo. Tuomet gal daugelis 89% manydavo kad beveik visi elgiasi vienodai, tik ponai kitaip nei dauguma.

Atsakyti
einaras13
2013 m. gruodžio 2 d. 23:22:33

Hipsteriai - subkultūra, kiekviena subkultūra, pagal Tekerėjaus teorijas, kaip suprantu, NETURĖTŲ būti snobiška.

2013 m. gruodžio 2 d. 23:18:15

manau Tavo Tekerejus labai nudziugtu pamates naujuosius snobus - hipsterius :)

Atsakyti
einaras13
2013 m. gruodžio 2 d. 23:05:00

Knyga, apie kurią teks pakalbėti kritiškai:

V.M.Tekerėjus - Snobų knyga. Tiksliau: Snobų knyga, parašyta vieno iš jų.

Na, nedrįsčiau šios knygos vadinti romanu, nes tai trumpų apybraižų, tokių kaip ir esė rinkinukas, leistas kas savaitę savaitraštyje Punch 1846-1847 metais, jei tikrai gerai atsimenu tą faktą. 

Knyga nėra labai didelė, tačiau ją šiek tiek vangiai skaičiau. Galėčiau šios knygos tipą gretinti su neseniai skaitytu Česlovo Milošo šedevru "Pavergtas protas", kurį iki šiol labai liaupsinu. Esmė, kad knyga, kuri neturi tokio paprasčiausio dalyko kaip vientisas siužetas, sunkiai išlieka atmintyje po kurio laiko ir nesvarbu, kas per filosofijos ir marazmai ten buvo rašomi. Tikrai neatpasakočiau šiandien apie ką buvo kiekvienas iš devynių Pavergto proto skyrių. Ką jau kalbėti apie 52 trumpučius skyrelius čia. Siužetas buvo, bet tik epizodinis. Veikėjai vis kiti, tie 5 psl kaip vienas kūrinys. Todėl norisi sakyti, kad perskaičiau 52 kūrinius, tarpusavyje susijusius tema: snobizmas. 

Išties, gana satyriškas Tekerėjaus vertinimas man jau pažįstamas iš Tuštybės mugės, tačiau čia - dar satyriškiau, vaizdingiau, tiesmukiškiau, sarkastiškiau. Bet daug tokių elementų liko man paslaptis.

1. Kodėl jis pats (pasakotojas šiuo atveju, panašu, yra tas pats autorius) pasivadina Snobu iš didžiosios S, jei pats yra lygiavertis snobas, kaip ir visi jo kritikuojamieji?

2. Ilgai jis aiškino, per du skyrelius, kad literatų snobų nėra, bet jo argumentai per daug painūs, gal net silpni ir neįrodantys. Taip ir paliko klausimas, kodėl literatų-snobų nėra, o jis pats, būdamas literatas, laiko save "vienu iš tokių"?

Galiausiai, snobo apibrėžimui puoselėti buvo skiriama 250 psl, ir aš susidariau gana per plačią, abstrakčią sąvoką. Gal čia skaitytojo (mano) klaida, o gal autorius kaskart virė muilą. Kaip jis vis kiekviename skyriuje: "dar nebuvau matęs -esnio už..." - pompastika dažnai būna kritikuotina. Žinau, čia ir mano yda, bet autorius čia pabuvo neoriginalus.

Grįžtant prie snobo, tai žmogus, kuris yra padlaižys, pataikūnas, apsimetėlis, sekantys savo "stabus", bandydami demonstruoti nesaviškas manieras, pasipūtėliai, pasikėlę, beje, dar vienas įdomus daiktas: aristokratas=snobas. Iš tokio plataus sudaryto apibūdinimo norisi sakyti, kad kaip kiekvienas kažkiek blogas, taip kiekvienas kažkiek snobas. Tada vėl, kame literatai ne snobai? ... 

Tekerėjaus rašymo stilius pasidarė sustabarėjęs, lyginant su Tuštybės muge (nors šios dvi knygos rašytos vienu metu [???] ).

Štai į tokį klausimų verpetą aš įsisukau, ir dar kurį laiką mąstysiu apie šios knygos peripetijas. Bet nesuprantu, ar rašytojas daug privėlė, ar aš kai ko nesupratau... Kažkas panašaus man buvo, kai perskaičiau Hesės Sidhartą. Na, bet čia baisiau. Net tokia sunki knyga, kaip Pavergtas protas, nėra tokia sunki, lyginant su šia.

Ir dar senoji lietuvių kalba (knyga 1971-ųjų leidimo) - "rugpiūtis", "biaurus", "nusispiovė", "gal būt", "tur būt", "taipogi", "butelys".

Gale buvo tokia patikusi citata, kurią nusprendžiau perkelti čia: "Žmogaus ir snobų prigimties nepakeis jokia satyros jėga - lygiai kaip asilo nepaversi zebru, kad ir kaip jo nugarą benuruožuotum botagu."

Truputį su skaudančia širdimi Tekerėjaus "snobizmams" duodu 8 balus.

2013 m. lapkričio 26 d. 00:34:48

Ignas Šeinius - Kuprelis.

Šįkart "privalomosios literatūros" komponentas. Vieno vakaro, pasirod, tevertas skaitalas. Nedrįstu prišliaužti prie ankstesnių variantų, perskaičiau tik tą, kuris į mokyklinę programą įeina ir jaučiu, kitų net neliesiu. Bus per daug nuobodu.

Impresionizmas. Na, jis įdomus, vaizdingas, emocingas, bet aš jam ne tiek prijaučiu, kiek realizmui, nors pripažinsiu, žymiai geriau nei Žemaitė (norėčiau pasitaisyti ir vertinimą jos kūriniams sumažinti iki 7,5 balo, buvau, matyt, neblaivaus proto). Kadangi tai yra tas kūrinys, kurį pamokoje tenka smulkmeniškai nagrinėti (kas man beviltiška), tai nebelabai randu žodžių apsakyti. Juk jūs visi (na, gerai, daugelis) esate skaitę ir žinote Kuprelio meilės istoriją. Na taip, anksčiau esu skaitęs tik ištraukas, todėl pilnas kūrinys, savaime aišku, paliko šiek tiek gilesnį įspūdį. Bet tai buvo kūrinys, kuris galėjo būti labiau išplėtotas ir ne toks "vėjavaikiškas". Aišku, herojai jauni, bet šįkart pasigedau tokio realizmo, kokį skaičiau. Impresionizmas, patvirtinant teorinę medžiagą, tikrai yra gana priešingas realizmui. Per daug emocingas, nors mano mėgstamos filosofijos netrūko, ypač gale, bet aš pro galą prašliaužiau vangiai. Kas pagirtina, kad tai įtraukiantis kūrinys, tačiau, aišku, yra kur tobulėti. Matosi, kad ne Žemaitės lygio, bet išsilavinęs žmogus rašė - ir tai jau pliusas. Kūrinys gana geras, bet iš jo norėtųsi išspausti kažko daugiau ir neprisiminti jo kaip "vakarinio skaitalo", o dabar tebus 8,75 balo.

2013 m. lapkričio 24 d. 16:02:29

Nu, turi vieną knygą, kuri tau yra tobula - atskaitos taškas, sakysim, dešimt. Manau, kad visai logiška yra likusias vertinti 9/8 ar dar kažkiek, nes tai maždaug parodo skirtumą. Nesakysi gi, va, šita nuostabi. Šita irgi nuostabi, bet vos vos mažiau. O, o trečia tokia nuostabi, bet nu, dar šiek tiek mažiau nuostabi už tą antrą. Nesąmonė gi {#}. O žmogus linkęs viską kažkokiu būdu įvertinti, skiriasi tik metodai. Dėl to, kokie įvertinimai duodami, tikrai galima ginčytis, bet vėlgi, čia tėra asmeninė nuomonė.

2013 m. lapkričio 24 d. 15:57:00

o tai kodėl galima vertinti dainas, albumus ir grupes, bet ne knygas? Ah, dvigubi standartai... Tik pagalvok, kiek gerų kūrinių įkišai į rėmus per tą laiką, baisu, baisu.

Egilio saga.

Atsakyti
DeathLetter
2013 m. lapkričio 24 d. 15:43:44

Ne rėmai yra kritikuotini. Bet kokia vertinimo sistema yra kritikuotina. Kuri ir įkiša į tuos rėmus. Tu suoki, ką tu darai? Tu gera knygą padarai nevertą kažkokio tai skaičiuko. O taip. Labai logiška ir visai ne absurdiška. :)

2013 m. lapkričio 24 d. 13:55:48

Jei tau rėmai yra kritikuotina vertinimo sistema, tai ir kritikuok toliau, aš nedraudžiu, bet prašau, tu nebandyk man įskiepyti savo normų ir mano normas vadinti kvailystėmis. Taip suprantu, kad tau bet koks meno vertinimas yra kvailystės ir kad negalima subjektyviai įvertinti knygos. Ar tu, neduok Dieve, nesupranti, jog balas yra mano SUBJEKTYVUS vertinimas. 

2013 m. lapkričio 24 d. 13:36:18

Taip. Tu nuostabias knygas mėgini sugrūsti į kažkokį sumautą skaičių. Į dešimtbalę sistemą. Kad ir kokį gerą įvertinimą beduotum, tu jas nuvertini. Kiši knygas į rėmus. Kvailystė kažkokia.

2013 m. lapkričio 24 d. 11:14:40

Na o jėtau... Nu vertinu ir viskas, ar dar turi būti priežastis. Vertinu, nes noriu.

2013 m. lapkričio 23 d. 22:05:45

Kodėl tu knygas bandai įkišti į rėmus, į dešimtbalę vertinimo sistemą?

2013 m. lapkričio 23 d. 20:10:22

Kiek ten to karo "Varpuose"- diversija. Bet karo atmosfera ir bloga nuojauta tiesiog kybo ore. Ką aš skaičiau karo tema, kas paliko geriausią įspūdį, tai Jurijaus Bondarevo "Karštas sniegas" ir Malapartės "Kaput". Gal dabar , iš naujo pervertinus antrą pasaulinį, jas priskirs propogandai, tačiau žurnalistinis (Hemingvėjiškas?) požiūris į temą labai betarpiškai, žmogiškai persiduoda skaitytojui (man). Karštą sniegą buvau gavęs parai, tad baigiau skaityti paryčiais. Antrą kartą skaičiau nuosavą, įsigijęs "blusų turgelyje". Manau bibliotekose jos nebėra, nebent rusų kalba.

Į viršų
Susijusi muzika: pasirinkti
PERŽIŪRĖTI
RAŠYTI

Copyright 2001-2025 music.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.

Šiuo metu vertiname

Rammstein Rammstein
8,7

Užsiregistruok ir vertink!

Artimiausi įvykiai

Kas vyksta?

Daugiau

Pokalbių dėžutė

17:11 - 4Blackberry
+1
17:05 - einaras13
Bet paveikslėlių įkėlimas tai max patogesnis lyginant su senuoju redaktoriumi. Man labai patinka.
13:44 - 4Blackberry
Nežinau nežinau, daug kas negali pasitraukti visiškai iš Chrome, pavyzdžiui, jeigu reikia dėl darbo. Ir šiaip Chromium ne be reikalo lyderiauja, nes pasižymi stabilumu ir geru funkcionalumu. Bet Firefox dabar gera alternatyva jei rūpi privatumas.
13:36 - einaras13
Pastaruosius kelis metus žmonės migruoja į Firefox (nes užkniso Chromium naršyklių įvairūs bullshit'ai) arba į Brave (dėl privatumo opcijų). Chrome ilgainiui pataps old news, manau.
13:34 - einaras13
Aš iš Chrome emigravau prieš 4-5 metus, and never looked back. Dabar naudoju išimtinai MS Edge, tiesiog geresnė naršyklė (kažkas, ką Microsoft'as sugebėjo padaryti gerai, kas yra keista).
13:24 - 4Blackberry
Na, aš esu Chrome vergė, o naudoti 10 skirtingų naršyklių skirtingiems tikslams man neimponuoja.
13:22 - einaras13
Jei Chrome, tai užuojauta. Jei kitka, tai yra lengvų sprendimų. MS Edge + uBlock origin veikia puikiai man. Girdėjau, kad Firefox + uBlock origin irgi čiki piki. Nežinau, kokie sprendimai kitoms naršyklėms.
13:18 - einaras13
Dėl 1., tai čia ne sprendimas. Elementarus tekstas turėtų būti aukščiau visų plug-inų.

Ir žiūrint ką tu vadini klasikiniu ad-blocker'iu (nes jų dešimtys, jei ne šimtai yra) ir kas yra tavo naudojama naršyklė.
13:16 - 4Blackberry
Jei veikia, tai tada tikrai reikia dar papildomai kažką daryti, nes paprastas klasikinis ad-blocker'is neveikia.
13:14 - 4Blackberry
Man irgi buvo problema su "1. ", bet pasirodo edzkaa tiesiog plug-in'o neįdėjo, kadangi visi netelpa. Tai aš tiesiog sugalvojau panaikinti taškus, ir rašyti tiesiog skaičius.
Daugiau  

Informacija

Šiuo metu naršo narių: 1
  Neregistruotų vartotojų: 2033
  Iš viso užsiregistravę: 73662
  Naujausias narys: noeliadrak
  Šiandien apsilankė: 242098