Hm... Nu niekaip negaliu išskirti vienos, geriausios, perskaitytos knygos. Iš karto į galva bent tuzinas pavadinimų ateina. Ir visos jos buvo geriausios vienu ar kitu gyvenimo momentu. Bet... Yra viena tokia knyga - gal ir ne geriausia, bet man ji tinka visada. Tai - ,,Šauniojo kareivio Šveiko nuotykiai". Visados turiują prie savęs - jei važiuoju į didesnę kelionę, pasiimu su savimi, o šiaip ji visada guli padėta ant staliuko prie mano lovos. Tai - stebuklinga knyga - jos nereikia skaityti visos. Tiesą sakant, nuo pradžios iki galo aš ją skaičiau tik vieną kartą. O šiaip ją perskaitęs esu gal trisdešimt kartų. Tiesiog bet kada, kai man būna bloga nuotaika, liūdna ar šiaip sunku, aš atsiverčiu šią knygą, nesvarbu kurią vieta, tiesiog atsitiktinį puslapį ir jau porą puslapių perskaitęs aš kikenu ir vėl būnu linksmas. Humoro Biblija, ne kitaip.
A.Cechovas "Ponia su suniuku"
I. Bulgakovas "Meistras ir Margarita"
H.Hesse "Demianas"
H.Hesse "Peteris Kamencindas"
Seneka "Laiskai Liucilijui"
Granauskas "Gyvenimas po klevu"
Parulskis "MIegas ir kitos moterys"
Remarkas "Trys draugai"
Remarkas "Mylek savo artima"
Remarkas "Kelias atgal"
Remarkas "Juodasis obeliskas"
Dzeromas "Trise valtimi (neskaitant suns)"
Dzeromas "KAip mes raseme romana"
H.Hesse "Stepiu vilkas"
A.Miunte "Knyga apie San Mikele"
Egziuperi "Citadele"
Marcenas "Pasauliai"
Marcenas "Eiline knyga"
Moemas "Menulis ir skatikas"
Vonegutas "Skerdykla nr 5
[/quote]
Taip, I.Murdoch "Jūra jūra" jau nuo seno labai.
Dėl H.Hesse’s, tai asmeniškai yra labiau patinkančių jo knygų, gal tik except “Stepų vilkas”. E.M.Remarko “Mylėk savo artimą”- labiausiai iš jo. O dėl A.de Saint Exupery tai beprotiškai noriu tą knygą paskaityti, kada per atostogas būtinai reiks. Ir dar Marcel Proust, jį tai labiausiai, bet VU bibliotekoje dėl jo knygos teko į eilę užsirašyti, gal kada gausiu pagaliau.
Mmm, daug daug,. Gerų. Bet porą paminėti galima. Tarkime James Joyce, taip ganėtinai sunkiai man vasarą skaitėsi jo “Ulisas”, bet įspūdinga knyga. Jau minėtas A.Camus- “Svetimas” ir “Kryptis”, apskritai jo filosofija patinka [aišku, tai labiau laiškuose/ kalbose atsiskleidžia]. Dar F.Kafka- “Šakalai ir arabai”, senai jau skaityta, bet vis dar atsimenu gerai.
Gal kai buvau 15-os labia tada įstrigo F.Sagan “Sveikas, liūdesy”, nors iš ten tik siužetą pamenu.
Iš psichologijos C.G.Jungo “Psichologija ir religija”, E.Fromm “Menas mylėti” labiausiai įsiminė.
Paskutinė skaityta F.Nietzsche's knyga "Tragedijos gimimas (arba Helenizmas ir pesimizmas)", kur minčių sukėlė ypatingai. Dėl visiško interpretavimo, nelabai kreipaint dėmesį į faktus, bet požiūris labai įdomus, novatoriškas ir pats rašymo stilius, įtraukė.
Iš poezijos tai V.Mačernis “Metai”- sonetų ciklas.
Iš dramų,- Sofoklio “Oidipas karalius”, Brian Friel- “Translations”. Ir labai nemažai gerų Antikinių tragedijų.
Iš Antikos tai ir priverstinai, ir savo malonumui, kolkas patiko Platono “Kritijas”, Senekos “Diatribės”, Vergilijaus “Eneida”, Ovidijus “Metamofrozės”, Liucijus Apulėjus “Aukso asilas” dar daug neišverstų į lt. kalbą kūrinių, iš kurių bene labiausai Cicerono “Laiškai” ir Euripido “Alkestidė”. Dar (čia pusiau į tą temą, pusiau ne) gera, kur dabar skaitau John Boardman “Graikų menas”, ne tik dėl teksto, bet ir dėl nuotraukų, be vaizdinės medžiagos sunkiai suvokiamas menas, ne tik greikų ar romėnų.
Iš lietuvių literatūros- Škėma “Balta Drobulė”, V.M.Putinas “Altorių šešėlyje”, B.Sruoga “Dievų miškas”, Vienuolis “Viešnia iš šiaurės”, be abejo, visi dar mokykloje skaityti.
O iš tikrųjų gerų skaitytų knygų neišvardijama, minimum 70% užmiršau, bet, tiek.
Vajetus KOKS išsiplėtimas...
Kai vis tiek esmė yra TA knyga H. H apie H. H. - Ach tie vilkai stepių... ir jų pakumščiuotos vidinės revoliucijos. Vienuoliktoje klasėje.
Keblus klausymas... Mėgstamiausia neabejotinai būtų "Haris Poteris", nes visą mano vaikystę nušvietė ir nuspalvino, bet geriausia... "Paskutinė Beko vasara", "Norvegų giria", "Veronika ryžtasi mirti", "Žiedų Valdovas", S. Kingo knygos, visos turi kažką, bet visoms ir kažkiek trūksta iki geriausios...
Dar niekada nebuvo taip sunku ką nors išsirinkti Išvardinčiau visą 100, bet kas iš to? Greičiau jis taptų niekada neperskaitytų komentarų topo lyderiu
Knyga, kuri išties pakeitė visą mąstymą apie rašytojų galimybes buvo Škėmos "Balta drobulė"
Būtų nesąžininga nepaminėti per pastarąjį mėnesį perskaitytų absurdo literatūros šedevrų: Kafkos "Metamorfozės" ir "Proceso", taip pat žavių Kamiu sampratų "Svetime" ir "Mare".
Gal dar paminėtini kūriniai "Dievų miškas" "Senis ir jūra"
O visų didžiausia ispanų literatūros klasika "Geltonas lietus" taip mane buvo paveikusi, jog 10 klasės lietuvių kalbos egzaminas buvo ja persmilkęs iki pat šaknų Rašinys - šios knygos recencija, o kalbėjimas - knygos ir autoriaus svarba man.
Dan Brown "Prarastas simbolis",
Rosie Rushton "Aš neskęstu, tik mojuoju",
S. Meyer "Sielonešė"...
3. Tu skaitai.
5. Tu nepastebejai, kad nera 4-to punkto.
6. Tu dabar tai patikrinai.
7. Tu sypsaisi. Geros dienos!
Neriaus Peciuros knygos "As ir atsuktuvas", "Vilniaus kiberpoema". Nerealios knygos. Ten istorija apie panku gyvenima- laisvalaiki, darba, problemas ir pan. Skaiciau jas ne viena karta
Perdaug pasauly gerų knygų, kad vieną išrinkt galėčiau. Juolab, kaip galima palygint kad ir Tolkino "Žiedų valdovą" su Sruogos "Dievų mišku"? Murakamio "Avies medžioklę" su Konan Doilio "Užrašais apie Šerloką Holmsą"? Tolstojaus "Karas ir taika" su Strugackių "Pikniku šalikelėje" ? Dostojevskio "Idiotą" su Asimovo "Fondu"? Nėra vienos geriausios knygos ir būt negali, kiekviena turi savo dvasią. Juolab, kad ir ir su nauja patirtimi žiūrime į kiekvieną jau perskaitytą knygą. Paprasčiausiai nereikia užsiskleist viename stiliuje ir nebijot ieškot.
Ir visgi vaikystės mėgiamiausia buvo Marko Tveno Tomo Sojerio nuotykiai ir Hekelberio Fino nuotykiai. O dabar... perdaug jau perskaityta
Blemba, kokių banalybių prirašiau.
A. Kamiu "Svetimas".
Knyga kuri pavergė mano širdį, padėjo pamilti patį Kamiu, jo kitus kūrinius, bei egzistencializmą.
bei
G. Orwell "Dienos Paryžiuje ir Londone".
Sužavėjo Orwell'o pasiryžimas patirti, o vėliau aprašyti varguolių gyvenimą. O ir rašymo stilius patraukė akį.
Aš tai dabar jaučiuosi, lyg man būtų uždėtas limitas, kiek galiu naudotis music'u. Nes atrodo, prisiliesiu prie kažko ne to ir išmes mane kokiai savaitei, kaip jau yra padarę. Bet iš dalies gerai tokia pertrauka - daugiau laiko kitiems dalykams
2012 m. rugpjūčio 21 d. 20:04:06
Hm... Nu niekaip negaliu išskirti vienos, geriausios, perskaitytos knygos. Iš karto į galva bent tuzinas pavadinimų ateina. Ir visos jos buvo geriausios vienu ar kitu gyvenimo momentu. Bet... Yra viena tokia knyga - gal ir ne geriausia, bet man ji tinka visada. Tai - ,,Šauniojo kareivio Šveiko nuotykiai". Visados turiują prie savęs - jei važiuoju į didesnę kelionę, pasiimu su savimi, o šiaip ji visada guli padėta ant staliuko prie mano lovos. Tai - stebuklinga knyga - jos nereikia skaityti visos. Tiesą sakant, nuo pradžios iki galo aš ją skaičiau tik vieną kartą. O šiaip ją perskaitęs esu gal trisdešimt kartų. Tiesiog bet kada, kai man būna bloga nuotaika, liūdna ar šiaip sunku, aš atsiverčiu šią knygą, nesvarbu kurią vieta, tiesiog atsitiktinį puslapį ir jau porą puslapių perskaitęs aš kikenu ir vėl būnu linksmas. Humoro Biblija, ne kitaip.
2012 m. birželio 18 d. 00:31:02
Dar nuostabi. Ir labai nuostabi buvo
Thornton Wilderdrama -
Our Town.
2012 m. birželio 17 d. 23:52:12
Vajetus KOKS išsiplėtimas...
Kai vis tiek esmė yra TA knyga H. H apie H. H. - Ach tie vilkai stepių... ir jų pakumščiuotos vidinės revoliucijos. Vienuoliktoje klasėje.
2012 m. birželio 17 d. 22:56:46
Apsisprendžiau: "Žiedų Valdovas".
2012 m. gegužės 7 d. 12:58:19
Aš irgi tą norėjau skyti, kad "nusikaltimas ir bausmė"... žiauriai patiko, dar labai patiko B. Srogos "Dievų miškas".
2011 m. spalio 31 d. 11:20:16
2011 m. spalio 1 d. 21:14:09
2011 m. spalio 1 d. 21:00:45
2011 m. spalio 1 d. 20:52:44
Knyga, kuri išties pakeitė visą mąstymą apie rašytojų galimybes buvo Škėmos "Balta drobulė"
Būtų nesąžininga nepaminėti per pastarąjį mėnesį perskaitytų absurdo literatūros šedevrų: Kafkos "Metamorfozės" ir "Proceso", taip pat žavių Kamiu sampratų "Svetime" ir "Mare".
Gal dar paminėtini kūriniai "Dievų miškas" "Senis ir jūra"
O visų didžiausia ispanų literatūros klasika "Geltonas lietus" taip mane buvo paveikusi, jog 10 klasės lietuvių kalbos egzaminas buvo ja persmilkęs iki pat šaknų
2011 m. spalio 1 d. 20:32:37
Dan Brown "Prarastas simbolis",
Rosie Rushton "Aš neskęstu, tik mojuoju",
S. Meyer "Sielonešė"...
2011 m. gegužės 17 d. 20:20:08
2011 m. kovo 28 d. 15:21:31
Remarkas - "Vakarų fronte nieko naujo"
Bachas - "Džonatanas Livingstonas Žuvėdra"
2011 m. kovo 28 d. 13:58:33
Ir visgi vaikystės mėgiamiausia buvo Marko Tveno Tomo Sojerio nuotykiai ir Hekelberio Fino nuotykiai. O dabar... perdaug jau perskaityta
Blemba, kokių banalybių prirašiau.
2011 m. kovo 27 d. 20:58:33
2011 m. kovo 27 d. 20:48:26
2011 m. kovo 27 d. 19:43:54
2011 m. sausio 3 d. 22:10:04
2010 m. lapkričio 7 d. 01:46:11
Knyga kuri pavergė mano širdį, padėjo pamilti patį Kamiu, jo kitus kūrinius, bei egzistencializmą.
bei
G. Orwell "Dienos Paryžiuje ir Londone".
Sužavėjo Orwell'o pasiryžimas patirti, o vėliau aprašyti varguolių gyvenimą. O ir rašymo stilius patraukė akį.
2010 m. lapkričio 6 d. 22:33:29
2010 m. lapkričio 6 d. 21:55:27