Music.lt logo
TAVO STILIUS:
rock  /  heavy  /  alternative
pop  /  electro  /  hiphop  /  lt
Prisijunk
Prisimink / Pamiršau

Paprasčiausias būdas prisijungti - Facebook:

Prisijunk


Jau esi narys? Prisijunk:
Vartotojo vardas:
Slaptažodis:

Įprasta registracija:
Vartotojo vardas:
Slaptažodis: (bent 6 simboliai)
Pakartokite slaptažodį:
El. pašto adresas: (reikės patvirtinti)

Johno Irvingo "Pasaulis pagal Garpą"

Patinka? Spausk ir pridėk prie mėgstamų!

Įžanga

Pradėsiu nuo savęs, nes viskas gyvenime ir turi prasidėti nuo to. Aš esu viena iš tų skaitytojų, kuri jaučia didelį potraukį pasaulinės literatūros klasikoms, kaip tik dėl tos priežasties, kad jos yra laikomos klasikomis. Bet ne dėl to, kad manyčiau, jog tik jos yra vertos skaityti ir kad šiuolaikiniai grožinės literatūros kūriniai yra prasti. Man visada, vos tik įsitraukiau į rimtąją literatūrą, buvo įdomu skaityti klasikas su giliai slypinčiu postūmiu sužinoti, kodėl klasika yra laikoma būtent tokia, visada buvo svarbu kvestionuoti priežastis, kolektyvinio mąstymo šablonų "teisingumą". Taigi vadovaudamasi dekonstrukcionizmo filosofija, perskaitau kūrinį ir įvertinu jį, perleidusi pro savo prizmę bei pasižiūriu, kiek galiu pritarti viešąjai nuomonei.

 

Šį kartą į rankas pateko itin plačios tematikos romanas, kuris pavadintas "šiuolaikinės literatūros superbestseleriu". Mano apžvalgoje turėtų atsiskleisti kodėl jis tokiu tapo.

 

Romano temos, mano mintys

Johno Irvingo (gim. 1942, kovo 2 d.) 1978-ųjų metų romane "Pasaulis pagal Garpą" daugiausia dėmesio skiriama įvairioms socialinėms, moralinėms, netgi psichologinėms temoms, tačiau iš esmės siekiama papasakoti pagrindinio personažo ir jį supančių asmenų gyvenimo laikotarpio istoriją. Žinoma, kai kurias socialines problemas laisvai galima rišti ir su politinėmis, tačiau šito aspekto aš nenagrinėsiu. Konkrečiau įvardinus knygoje iškeliamas temas, jos yra apie pasirinkimo laisvę, visuomenėje įsigalėjusių šablonų neigimą, bandymą iš jų išsivaduoti jiems priešinantis, su jais kovojant. Ryškiausiai atsiskleidžia žmogiško geismo tema, iš to sekanti neištikimybė šeimoje, vienišo gyvenimo būdo pasirinkimas, pasišventimas kažkam, feminizmo tema, seksualinės prievartos ir iškrypimų tema, taip pat transseksualumo ir lyties keitimo tema.

Pateikiu ištrauką, kurioje atsiskleidžia seksizmo problema:

"Garpui jau buvo aiškus modelis, pagal kurį ta moteris pralaimėjo rinkimus. Tasai negarbingas gubernatorius, ko gero, bus padaręs pastabą - atseit, ponios kandidatės nesugebėjimas kontroliuoti savo emocijas esąs "grynai moteriškas". Savo jausmų Dženei Fylds parodymu (tame pačiame susibūrime, kuriame ji buvo pašauta) ji užsitraukė nemalonę ir buvo matyt įvertinta kaip nepakankamai kompetentinga dirbti net tą abejotiną darbą, kurio reikalauja gubernatoriaus pareigos. Garpui pasidarė gėda. Jam buvo gėda už kitus žmones".

 

Romane išryškėja ir dar viena jautri, visuomenei svarbi problema - tai žmonių tarpusavio nesusikalbėjimas. Tas Garpo asmenybei būdingas "nepakantumas nepakantumui". Pasižiūrėjus į šiuo metu pasaulyje vykstančius reiškinius (pavyzdžiui, feminizmo idealoginio išsikreipimo padarinius), galima pamatyti, kad per šiuos metus (1978-2018) nedaug kas ir pasikeitė, apart to, kad prievartinė tolerancija pradėjo įgauti vis didesnį pagreitį. Tarpusavio nesusikalbėjimas, emocinio intelekto trūkumas, lygiai taip pat daro savo, kurdamas bereikalingą nesantaiką, žiebdamas pyktį bei pagiežą, nukreiptą į tą opoziciją, kurios nesupranti. Tai yra grynas laukinis pasidavimas emocijoms, o ne naudojimasis proto bei logikos ištekliais. Kyla klausimas, kaip tu turėtum elgtis, įsiliejęs į šį nesutarimų srautą? Geriausia yra nestoti į niekieno pusę ir išlikti skaidriu, nepasiduoti emocijų išprovokuotoms kitų įtakoms. Kartais ir tyla gali būti palaikoma, kaip provokacija arba suprasta, kaip intereso trūkumas, ignoravimas, kuris apskritai nėra vertybė ir turi turėti savo vietą. Tačiau svarbu nepamiršti, kad kitų nuomonė apie tave nėra pati svarbiausia. Svarbiausia išlikti savimi, o artimų aplinkinių ratas visada tai supras ir vertins. Vis dėlto, žmogus nėra tobulas, ir jeigu netyčia tampi provokacijos auka, reikia gerai pagalvoti, kas toje situacijoje kalčiausias: ar toji nepakanti visuomenė, ar jai oponuojanti "vieno žmogaus armija"? Kartais gali ir tu pasiduoti tam spontaniškam emocijos žybtelėjimui ir pasakyti kažką neapgalvotai, per šiurkščiai, neadekvačiai, netgi kvailai. Kartais ir tu pradedi galvoti, jog tavo mąstymas yra pats teisingiausias ir kiti turėtų tau pritarti. Būtent taip viešojoje erdvėje buvo traktuojama ir Garpo veikėjo elgsena. Jis buvo ir supratingas, ir smerkiantis tuo pačiu metu, ir šita jo kontraversiška elgsena turbūt daugelį kartų buvo priimta neteisingai. Knygos gale aprašoma veikėjo gyvenimo baigtis yra būtent apibūdinama kaip "duobės išsikasimas sau pačiam".

 

Knygoje labai iškeliamas ir žmogaus netobulumas, kurį liudija pasireiškiančos ydos, bandyta komiškai pažvelgti į kai kuriuos fizinius žmogaus defektus (kas, beje, visuomenei nepasirodo labai priimtina), realistiškai aprašoma žmonių fizinė išvaizda, nevengiamia objektyviai įvertinti ją, lygiai taip pat, kaip ir veikėjų elgesį, kuris bendra prasme pasirodo esantis amoralus. Knygoje nebuvo galima pajausti asmeninio autoriaus požiūrio, jo braižas labai nešališkas, griežtai objektyvus, jaučiasi patirtis, observuojant aplinką, nes yra nemažai žinių iš psichologinio perpratimo pusės. Kaip pavyzdį galiu pateikti aprašomus santykius tarp veikėjų, kad ir Garpo bei Helenos santykius, buitines problemas, kaip tvarkomasi su didesniais ar mažesniais nesutarimais, kaip tvarkomasi su neištikimybe, kokias roles šie du žmones prisiima šeimoje. Apskritai Garpas vaizduojamas kaip tikras šeimos žmogus, kuriam vaikai yra svarbiau už viską, jis šeimos gerovę iškelia kaip pagrindinį savo gyvenimo prioritetą (dėl to apleidžia rašymą ir per gyvenimą nesukuria daugiau objektyviai gerų romanų). Taigi atrodo, kad autorius puikai supranta žmones, ir todėl jam taip lengvai sekasi aprašyti tą jų tarpusavio nesusišnekėjimą. Bet galbūt tai yra kiekvieno gero romanisto bruožai.

 

Kadangi romane daug kalbama apie literatūrą, apie rašymą, įdėta daug Garpo kūrinių ištraukų (kas sudarė romanocepciją), man buvo įdomu atkreipti dėmesį ir į tai, kokie kiti kūriniai bei jų autoriai minimi, o jie pasirodo esantys ir taip man aktualūs:

Virdžinija Vulf

Džosefas Konrodas

Fiodoro Dostojevskio "Amžinas vyras"

Marko Aurelijaus "Pačiam sau"

 

Palyginimas su filmu

Filmas išleistas 1982, taigi ekranizacija įgyvendinta palyginus labai greitai, ir, kaip ir buvo galima tikėtis, ji yra ne pati geriausia. Kai kurie vaizdai visai atitiko tai, ką įsivaizdavau skaitydama knygą, pavyzdžiui, kaip atrodo namas Dogs Hed Harbore, Garpo motina Dženė Fylds visai gerai man koreliavo su aktore Glenn Close, tiek perteiktu jos būdu, tiek išvaizda, kurią įsivaizdavau, nors knygoje ji nebuvo aprašoma. Tačiau pats Garpas, kurį įsivaizdavau atrodantį panašų verčiau į Viktorą Cojų nei į Robiną Williamsą, man nepatiko. Apie vaidybą nelabai daug ką galiu pasakyti, kai visas siužetas buvo perteiktas tikrai apverktinai. Kai kurios scenos netgi nevisai tiksliai atitiko faktus knygoje, tačiau labiausiai mane erzino, kad siužetas buvo perteiktas ne kaip nuosekli istorija, o kaip ištraukos, kažkokie fragmentai, kurie negalėjo sukurti to sąryšio vienas su kitu. Buvo praleista daug svarbios informacijos, ir nors suprantu, kad reikia viską sutalpinti į porą valandų, tačiau tą padaryti buvo galima geriau. Tikrai galėjo įdėti ir vietą su pedofilu.

Knygos adaptaciją vertinu 5/10.

Ji nė iš tolo nesukūrė tokio stipraus, šokinio efekto, kurį vietomis galėjo sukurti knyga.

 

Išvada

Taigi tokios mano mintys, sukauptos po skaitymo, dar neišgaravus patirtam įspūdžiui. Romano atomazga iš tikrųjų nepatiko, labai nemėgstu kai rašytojai pasakoja apie ateitį. Į ją įsivažiuoti pradžioje buvo nelengva, tačiau įveikus apie trečdalį pradėjo rodytis visas įdomumas. Knygos vidurys man buvo tikrasis jos potencialo atsiskleidimas, kur veiksmas buvo pats įdomiausias. Klasika kaip klasika, dėl rašymo apie aktualias visais laikais temas yra verta tokia vadintis, galbūt patiems amerikiečiams romanas aktualesnis, tačiau manau, kad ir visam pasauliui susipažinti su "Pasauliu pagal Garpą" yra verta.

 

Bendras knygos įvertinimas 7,5/10.

 
 2018 m. balandžio 15 d.

 2018 m. gruodžio 12 d.
 2018 m. lapkričio 7 d.
 2018 m. lapkričio 1 d.

Komentarai (4)

Susijusi muzika: pasirinkti
PERŽIŪRĖTI
RAŠYTI
Suraskite ir pridėkite norimus kūrinius, albumus arba grupes:


Patvirtinti
4Blackberry
2018 m. balandžio 18 d. 15:22:59 2018-04-18 15:25:59
Patinka? Spausk ir pridėk prie mėgstamų!

Aš negaliu pasakyti, koks iš tikrųjų buvo mano tikrasis tikslas. Taip, bandymas sudominti yra, tačiau iš esmės tai daugiau buvo bandymas subjektyviai įvertinti knygos turinį. Rašyta buvo daugiau sau, nei skaitytojui, tikriausiai. Galbūt orientuotasi į tuos, kurie jau irgi yra skaitę ir galėtų kartu diskutuoti arba tiesiog pritarti/nepritarti mano įžvalgoms, mano pačios pamąstymams, kuriuos knyga iššaukė. Žodžiu, bendrai savo tikslą galėčiau apibūdinti, kaip bandymą įvertinti pagal savo supratimą ir sugretinti su savo mintimis. Dėl tokio individualistinio anarchizmo tikriausiai iš manęs būtų prasta rimta recenzentė, bet apie tokią veiklą kol kas ir negalvoju.

Į smulkmenas ir turinio faktus aš nesprendžiau neatsižvelgti, ir tai dariau dėl labai paprastos priežasties: dėl spoilerių. Norisi palikti vietos neskaičiusiems. Jeigu viską atskleisiu, būsiu tarsi išdavus savo skaitytoją.

Citata tik viena, nes per vėlai susizgribau, kad jų galėčiau pateikti daugiau. Tačiau ir iš esmės nelabai yra tų gerų citatų, vertų citavimo. Iš pažiūros romanas yra labai lengvas, skaitosi lengvai, o autorius nemoko savo publikos. Jis tik pasakoja istoriją.

P.S. jeigu sumanysiu parašyti atsiliepimą apie kitą šiuo metu skaitomą knygą, tikriausiai naudosiu šiek tiek kitokį rašymo braižą.


____________________
Gaila, kad Dievas mūsų nebepageidauja čia.
Atsakyti
einaras13
2018 m. balandžio 17 d. 22:28:51
Patinka? Spausk ir pridėk prie mėgstamų!

Tiesą sakant, mane labiau sudomino pačios recenzijos braižas, o recenzijos tikslas "sudominti aprašomu objektu" liko tik pusiau išpildytas. Čia gaunasi kaip paradoksas - tokia įdomi apžvalga ne visiškai įvykdė savo tikslą. Kitą vertus, jei recenzento skaitinis įvertinimas yra toks "kukliai geras", o tavo skoniui geismo, šeimos, feminizmo ir iškrypimų temos nėra pačios priimtiniausios, tai greičiausiai čia ne recenzija ir kalta. Nors žinoma, galbūt recenzijų tikslas yra "įvertinti aprašomą objektą". Pavyzdžiui, aš labiau išreiškiu būtent siekį įvertinti, o ne sudominti mano apžvalgos skaitytoją. Galbūt tik paskutinėje savo apžvalgoje apie Patti Smith knygą "Tiesiog vaikai" pastačiau tą siekio sudominti paradigmą rašinėlyje, tačiau pati apžvalga buvo užsakomoji, o ne savo noru rašyta.

Dar grįžtant prie tavo apžvalgos stiliaus: jis toks, sakyčiau, laisvokas, yra daug tokių laisvesnių pamąstymų, nėra tokio koncentruotumo į įvairius niuansus, susijusius su knygos turiniu, bet ganėtinai laisvai interpretuojamos kūrinio pagrindinės idėjos. Yra tokių panašumų, kaip aš darau aprašinėdamas knygas, bet aš labiau mėgstu kapstyti smulkmenas. Dar vietomis tas laisvas komentavimas man priminė, kaip mano lietuvių mokytoja mums žerdavo minčių srautą apie vieną ar kitą nagrinėjamo kūrinio idėją, taigi, kažkokį ir tos klasikinės mokyklinės analizės akcentą čia galėjau įžvelgti.

Patiko, kad buvo bent viena nedidelė ištrauka iš knygos, realios atkarpos kartais geriau padeda susidaryti vaizdą nei apžvalgos. Ir apskritai dažnai manau, kad apžvalgos iš savo natūros linkusios "suprastinti" visą kūrinio sumanumą, todėl retai aš pasirenku skaityti knygą įkvėptas kažkokios apžvalgos. Nebent vėlgi, aš skaitau apžvalgas, skirtas įvertinti, o ne sudominti. 

Palyginimas su filmu irgi visada gerai, bet panašu, kad filmo jau tikrai nežiūrėsiu. Ir šiaip filmų nežiūriu.


____________________
„Nieko nepadarysi“ - Kurtas Vonegutas
Atsakyti
4Blackberry
2018 m. balandžio 15 d. 17:34:02 2018-04-15 17:35:54
Patinka? Spausk ir pridėk prie mėgstamų!

Oi tikrai nublanksta. Aš beje, skaičiau 1994 knygos leidimą, tai dabar man kyla klausimas, ar nebus naujausiame leidime išimta kai kurios dalys, bet neturėtų. Man baisiai gaila, kaip filmas prastai atskleidžia visą knygos grožį. Manau, kad paprastam skaitytojui, kuris nori tik "prastumti laiką" ir panašiai yra puikios galimybės mėgautis romanu, o tomis pikantiškomis scenomis, kurių joje apsčiai, tai ypač. Ją tikrai nebūtina skaityti nagrinėjant problemas, tai tik mano pasirinkimas.

 


____________________
Gaila, kad Dievas mūsų nebepageidauja čia.
Atsakyti
Alvydas1
2018 m. balandžio 15 d. 17:22:20
Patinka? Spausk ir pridėk prie mėgstamų!

Mat kaip, išeina, kad filmas, kaip įprastai, nublanksta prieš originalą. Feminizmas ir seksizmas bais viliojančios temos, net ir siurealizmo bei mistikos mėgėjui. Recenzentas akivaizdžiai stiprus psichoanalizės sferoje ir po tuos vandenis nardo tarsi žuvis. Tačiau paprastam skaitytojui, tolimam nuo psichologinio -filosofinio interpretavimo, ar bus visavertiškai suprastas tekstas, ar tik bus pasimėgauta romano pikantiškomis scenomis?

 


____________________
Sielos polėkis, išmokantis skrist - Galimybės ribotos, bet pasiryžęs bandyt. Pink Floyd - Learning to Fly
Atsakyti
Susijusi muzika: pasirinkti
PERŽIŪRĖTI
RAŠYTI

Copyright 2001-2024 music.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.

Šiuo metu vertiname


Altorių šešėliai Altorių šešėliai
7,9

Patinka? Spausk ir pridėk prie mėgstamų!

Užsiregistruok ir vertink!

Artimiausi įvykiai

Kas vyksta?

  Daugiau

Pokalbių dėžutė

10:02 - Silentist
Mike Pinder
10:01 - Silentist
Mire dar vienas Moody Blues narys.Mike Ponder '(
00:10 - edzkaa1
Nu ką, nemaža tikimybė, kad vistik My Dying Bride nebus Kilkim Žaibu, atšaukė beveik visus šių metų pasirodymus. Tik organizatoriai kažkaip neskuba pranešti ir toliau reklamuoja..
20:28 - Silentist
SVEIKI tiek kad net KUKU
10:43 - Arunazz
sVEIKI
15:00 - WeeT
Atsinaujino TOP 40!
15:00 - WeeT
Atsinaujino LT TOP 30!
09:40 - Silentist
guess I did make my name out of my drumming, and I have the big drum sets, and I'm doing all these crazy, odd-time signatures, so, yeah, I guess drumming was very important to what made me popular.

Mike Portnoy
18:43 - Arunazz
SVEIKI
16:33 - Silentist
Tamsa pasitraukia ir paukštis pakyla, Respublika įveikia tylą. Us tave ir us draugus - virs nakties sviesus dangus (old spice)
Daugiau  

Informacija

  Šiuo metu naršo narių: 1
  Neregistruotų vartotojų: 95
  Iš viso užsiregistravę: 73334
  Naujausias narys: nblbqiduij
  Šiandien apsilankė: 133943